Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O treime dintre pasarile din SUA sunt in pericol

Aproape o treime din speciile de pasari din Statele Unite sunt in pericol, amenintate, sau numarul lor inregistreaza un declin abrupt, in timp ce pasarile din Hawaii sunt la limita unui „dezastru ecologic”, anunta oamenii de stiinta, citati de Reuters. VEZI STUDIU

Datele sunt incluse in raportul „State of the Birds”, emis de secretarul de Interne Ken Salazar, impreuna cu grupuri de conservare si ornitologi. Studiul inregistreaza si progrese in evolutia unor specii, cum este cazul acvilei cu cap alb si al soimului calator, specii care au crescut in numar dupa interzicerea insecticidului DDT.

„Atunci cand vorbim despre pasari si despre fauna, vorbim in acelasi timp despre economia acestei tari”, a declarat Ken Salazar la publicarea raportului, care arata ca acest sector genereaza 122 de miliarde de dolari anual.

Speciile care traiesc in zonele umede au crescut in numar din 1968 cu aproape 60 de procente, in timp ce pasarile care traiesc in alt tip de habitat – padure, pajiste si zone aride – au inregistrat o scadere cu pana la 40 de procente. Raportul arata si faptul ca speciile de pasari specifice insulei Hawaii sunt cele mai amenintate cu disparitia.

Inainte ca oamenii sa ajunga in insula, aceasta adapostea aproape 113 specii unice de pasari. In prezent, 71 dintre acestea au disparut, iar 31 sunt incluse pe lista speciilor pe cale de disparitie. Plantele si animalele noi introduse in ecosistemul de aici sunt responsabile pentru acest fenomen, afirma George Wallace, de la American Bird Conservancy.

Ken Salazar a propus ca pachetul de stimulare al presedintelui Obama sa includa, pentru perioada 2009-2010, sume mai mari pentru departamentul U.S. Fish and Wildlife, pentru actiuni mai eficiente in directia protejarii pasarilor si animalelor in general.

Statele Unite adapostesc peste 800 de specii de pasari, dintre care 67 sunt inregistrate pe lista speciilor in pericol sau pe cale de disparitie, in timp ce 184 de specii traiesc in habitate foarte sensibile, iar numarul lor este in scadere.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri