Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Oficial: Nu este simplu sa faci proiecte energetice in Romania, sunt interese politice

Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, a declarat, joi, ca in Romania "nu este foarte simplu sa faci proiecte energetice", din cauza intereselor politice, informeaza Mediafax.

"Nu este foarte simplu sa faci proiecte energetice in Romania, pentru ca sunt interese politice", a afirmat Serban intr-o conferinta de presa pe tema constructiei hidrocentralei Tarnita-Lapustesti.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) vrea sa construiasca pana in 2019, in parteneriat cu investitori privati, hidrocentrala Tarnita, evaluata la 1,028 miliarde de euro, in judetul Cluj. Acest proiect a fost initiat in urma cu peste 20 de ani.

Serban a adaugat ca in procesul de selectie a investitorilor autoritatile trebuie sa fie mai atente si sa aiba mai mult noroc decat in proiectul reactoarelor nuclare 3 si 4 de la Cernavoda, investitie abandonata de patru mari companii energetice europene.

"Sper ca alegerea investitorilor pentru Tarnita sa fie facuta cu mai multa acuratete si noroc. Plecarea investitorilor de la reactoarele 3 si 4 este o pata pentru minister. Pretentiile (investitorilor – n.r.) au fost mai foarte mari si au depasit un anumit grad de intelegere. Sper ca la Tarnita sa nu mai avem surprize", a spus Serban.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat in ianuarie ca se retrag din proiectul reactoarelor 3 si 4, evaluate la patru miliarde de euro, motivand incertitudini economice si referitoare la piata energiei. Alta companie care si-a anuntat retragerea este CEZ (Cehia).

Ministerul Economiei estimeaza ca va semna contractul de executie a lucrarilor pentru Tarnita in partea a doua a anului 2012, iar punerea partiala in functiune a hidrocentralei va avea loc in semestrul al doilea al anului 2017. In 2019, unitatea este preconizata sa functioneze la capacitatea maxima, respectiv 1.000 MW, situatie in care va produce 1,65 TWh de electricitate anual.

Proiectul Tarnita va fi realizat de o societate mixta in care producatorul de energie detinut de stat Hidroelectrica va detine 51% din capital. Autoritatile asteapta oferte angajante din partea investitorilor interesati de proiect in perioada septembrie-octombrie 2011.

Alegerea judetului Cluj pentru constructia hidrocentralei este justificata prin conditiile tehnice existente la lacul de acumulare de la Tarnita si de faptul ca in Transilvania si nordul Moldovei exista deficit de capacitati de productie a electricitatii. De asemenea, unitatea va asigura echilibrarea sistemului energetic in momentul in care vor functiona mai multe parcuri eoliene in Romania, care produc dezechilibre in sistem, din cauza ca nu pot genera electricitate constant, fiind dependente de vant.

Hotararea de Guvern pentru aprobarea investitiei Tarnita ar putea sa fie lansata in dezbatare publica in termen de 10 zile, a afirmat Valeriu Binig, director de servicii de consultanta financiara in firma Deloitte Consultanta.

Potrivit lui Binig, investitia ar urma sa fie finantata in proportie de 60% prin credite, iar 40% prin aportul actionarilor. Binig a adaugat ca exista 10 companii interesate sa participe la proiect, majoritatea din Uniunea Europeana.

spot_img

Ultimele știri