Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Oprirea incalzirii globale, o cauza pierduta pentru omenire

Omenirea are sanse minime de a opri incalzirea globala inainte de a atinge cote critice, sustin oamenii de stiinta, care au calculat ca in mai putin de 20 de ani am putea depasi limitele de siguranta in ce priveste emisiile de noxe, potrivit The Guardian.

Doua studii pe tema schimbarilor climatice arata ca avansul temperaturilor la nivel global are sanse reduse de a ramane sub pragul critic pe care guvernele din intreaga lume il considera limita de siguranta. Reglementatorii internationali si-au stabilit ca scop mentinerea cresterii de temperatura la numai doua grade Celsius peste cea din perioada anterioara revolutiei industriale. Acest lucru a insemna stabilizarea nivelului de emisii de dioxid de carbon, iar din 2015, mentinerea unui nivel de poluare care sa nu accelereze incalzirea globala.

Cu toate acestea, doua studii realizate de Universitatea din Oxford si Institutul de Cercetare pentru Impactul Climatic din Potsdam arata ca nivelurile actuale de emisii – aflate in crestere cu 3% pe an – arata ca limitele de temperatura vor fi depasite. Cresteri de peste doua grade Celsius in temperatura medie vor duce la despaduriri, inundatii si seceta in intreaga lume.

“Chiar si in conditiile unor reduceri importante ale emisiilor in urmatorii ani, studiile noastre arata ca exista numai 50% sanse ca avansul temperaturii sa fie sub doua grade Celsius. Pentru fiecare zece ani cu care amanam actiunile concrete vom avea o crestere de 0,5 grade Celsius”, a declarat dr. Vicky Pope, unul dintre realizatorii studiului.

Un alt studiu, realizat de Centrul de Cercetare Energetica britanic arata ca indeplinirea tintelor de reducere a emisiilor cu 80% pana in 2050 va costa circa 17 miliarde de lire pe an, adica va aduce valoarea medie a facturii la energie electrica la 700 de lire sterline pana in 2050. Daca populatia se va impotrivi fermelor eoliene si centralelor nucleare, costurile vor ajunge la 20 miliarde de lire, adica o facture medie de 800 de lire.

Foto: The Guardian
 

spot_img

Ultimele știri