1.000 de zile de ecologie

Proiectul Ecologic Romanesc a fost lansat astazi in cadrul deschiderii anului universitar la Universitatea Ecologica Bucuresti.

Proiectul face parte din campania “O9 Atitudine” organizata de Asociatia Bio-Romania, in parteneriat cu Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor.

Principala misiune a proiectului este crearea starii de spirit la nivel national, de constientizare a impactului fiecarui individ asupra mediului inconjurator. Transformarea romanilor din cetateni pasivi in cetateni activi care sa aleaga in cunostinta de cauza pentru protejarea naturii, dar si a sanatatii lor face parte, de asemenea, din obiectivul campaniei.

“Schimbarea mentalitatii se poate face doar prin educatie si informare. Statul este cel mai mare consumator al unei tari si el trebuie sa devina un model in societate, prietenos cu mediul. Vrem sa punem presiune asupra politicienilor ca sa indeplineasca acest lucru”, a declarat Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio-Romania.

“Studentii de la Universitatea Ecologica nu au venit aici doar pentru a invata, ci pentru a-si forma o noua atitudine in protectia mediului”, a declarat, la randul sau, Vladimir Rojanschi, prorectorul Universitatii Bucuresti. “In laboratoarele noastre se fac cercetari pe diverse teme pentru ca trebuie sa avem grija ce apa bem, pe ce sol calcam si ce alimente mancam. 40% din apele Romaniei sunt poluate, sute de hectare sunt acoperite cu deseuri, iar 70% din productia alimentara este din import. Vrem sa tragem un semnal de alarma si sa tinem cont nu doar din punct de vedere cantitativ, ci si calitativ”, a adaugat acesta.

“Este un proiect ambitios, iar actiunile lui nu trebuie uitate si ar putea sa-si gaseasca o finalitate in mediul legislativ”, a declarat Alina Stan, reprezentanta Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic.

Evenimente care vor fi organizate in cadrul acestui proiect sunt: Bio 2009, targ der produse ecologice, organizat intre 2 si 4 octombrie, Salonul International Eco-agricultura organizat intre 14 si 18 octombrie in cadrul INDAGRA FARM 2009 la Romexpo, Romanian Organic Forum, conferinta internationala dedicata productiei, marketingului si comertului de produse certificate ecologic, organizata intre 22 si 23 octombrie la Romexpo si conferinta internationala “Proiectul ecologic romanesc, pentru o Europa mai curata”, organizata pe 29 octombrie la Palatul Parlamentului.

Alte evenimente vor fi organizate pe parcursul celor 1.000 de zile dedicate proiectului: manifestari publice si campanii de informare si educare atat pentru cetateni cat si pentru autoritatile statului, actiuni de voluntariat, programe si concursuri pe teme de ecologizare, monitorizari periodice si intocmirea de clasamente ale consumului de utilitati in toate institutiile publice ale statului.

Text: Green Report / Loredana Pana
Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2357 Stack trace: #0 /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2357): fclose(false) #1 /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2117): wp_cache_get_ob('<!doctype html ...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!doctype html ...', 9) #3 /home/greenreport/public_html/wp-includes/functions.php(5349): ob_end_flush() #4 /home/greenreport/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(310): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/greenreport/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(334): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/greenreport/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/greenreport/public_html/wp-includes/load.php(1252): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2357