Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

2 milioane de romani nu au acces la salubritate

Cel putin 2 milioane de romani traiesc in localitati fara servicii de salubritate, arata studiul „Inzestrarea cu servicii de salubritate a localitatilor din Romania” realizat de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltarea Durabila. Studiul arata, de asemenea, ca mai putin de 7 milioane de romani au acces teoretic la o infrastructura de colectare selectiva, dar doar 10% din deseurile de sticla, plastic si hartie generate de acestia sunt colectate selectiv in vederea reciclarii.

Autoritati, organizatii de protectia mediului si reprezentanti ai companiilor din domeniul colectarii si reciclarii deseurilor s-au intalnit astazi la Palatul Parlamentului pentru a discuta si a propune solutii pentru un management integrat al deseurilor. Printre solutiile agreate se numara investitii in infrastructura de salubritate cu accent pe colectare selectiva, obligarea tuturor cetatenilor si agentilor economici la plata serviciilor de salubritate sau imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu.

“Vom initia un proiect de lege care sa precizeze in mod clar atributiile si obligatiile fiecarei verigi din sistemul de management al deseurilor: primarii, companii de salubritate, organizatii de preluare a responsabilitatii, producatori si reciclatori. Trebuie sa punem la dispozitia populatiei mijloacele de a pastra un mediu curat. Doar taxele si amenzile nu rezolva problemele”, declarat, in cadrul intalnirii, Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputatilor.

“A fost foarte interesant sa discutam cu totii, toti cei implicati in colectarea deseurilor, problemele comune pe care le avem”, a declarat, la randul sau, Andrei Orban, presedintele Environ.

Sulfina Barbu a mai tinut sa sublinieze importanta noului proiect de lege la care lucreaza impreuna cu Asociatia Green Revolution referitor la colectarea selectiva in institutiile publice. “De aici trebuie sa plecam daca vrem ca si oamenii sa colecteze selectiv deseurile. Lucrez de ceva timp la acest proiect si sunt hotarata sa-l promovez mai departe”, a mai spus Sulfina Barbu.

In ceea ce priveste ridicarea deseurilor colectate selectiv de catre aceeasi autoutilitara, Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, a precizat ca este mult mai eficient acest sistem deoarece deseurile ajung la statia de sortare care separa mult mai repede deseurile. “Oricum nu avem resursele financiare pentru a organiza transport separat pentru fiecare tip de deseu. Acum ele se separa pe banda, este o solutie eficienta, iar oamenii platesc mai putin”, a explicat acesta.

Dezbaterea pe tema deseurilor a fost organizata de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila si a avut loc la Palatul Parlamentului.

Text: Oana Neneciu / Green Report
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Ultimele știri