50 de lucruri de stiut in 50 de zile pana la COP15

Doar 50 de zile ne mai despart de summitul ONU pentru clima de la Copenhaga din decembrie (COP15). De aceea, organizatorii ne-au pregatit o lista cu 50 de lucruri importante pe care trebuie sa le stim inainte de marele eveniment, relateaza cop15.dk.

1. COP15 se desfasoara in perioada 7-18 decembrie in capitala daneza, Copenhaga.

2. COP15 este cea de-a 15-a conferinta pe teme de mediu organizata sub egida UNFCCC.

3. Emisiile de carbon asociate evenimentului COP15 vor fi compensate printr-un program climatic desfasurat in capitala Bangladeshului, Dhaka. Astfel, COP15 este neutra din punct de vedere al carbonului.

4. YouTube permite celor interesati sa afle si sa se documenteze despre COP15 si chiar sa posteze filmulete cu propriile idei despre clima.

5. Liderii mondiali au lansat un apel pentru stabilirea unui acord climatic global ambitios si corect la COP15.

6. Calitatea apei din Harbour, Copenhaga, este propice pentru imbaiere.

7. Multi dintre delegatii COP15 aflati la distante mari de Copehnaga pot participa de acasa la summit prin intermediul teleconferintei pentru a evita zborul poluant cu avionul.

8. Cele mai importante stiri despre negocierile COP15 si toate chestiunile actuale legate de schimbarile climatice se gasesc pe cop15.dk.

9. COP15 va atrage estimativ intre 12.000 si 15.000 de delegati.

10. COP15 este una dintre cele mai mari conferinte de mediu care s-au desfasurat vreodata in afara New York-ului sau a Genevei.

11. In daneza, Copenhaga inseamna “Portul comerciantilor”.

12. Pentru cei care s-au saturat de hoteluri, locuintele danezilor le stau oricand la dispozitie.

13. “Cand exista loc in inima, exista si in casa”, spune un proverb danez. Pana acum, 2812 danezi au garantat ca le vor oferi gazduire participantilor la COP15.

14. Oameni din toata lumea vor dezbate problema crizei climatice la Klimaforum09, un eveniment care este organizat in paralel cu COP15, tot in Copenhaga.

15. “Speranta” este tema activitatilor culturale care vor transforma primaria orasului Copenhaga intr-un punct central pentru evenimente dedicate mediului precum concerte si spectacole in timpul conferintei.

16. Danemarca are un ministru pentru strategii energetice si de clima. Acesta este Connie Hedegaard.

17. Un summit ce va avea loc imediat dupa COP15 va fi dedicat copiilor si viitorului acestora. Acesta se va numi UNICEF Children’s Climate Summit.

18. Autobuzele care circula prin centrul capitalei daneze sunt electrice.

19. Banii de cadouri pentru participantii la COP15 vor fi transformati in burse de studiu pentru studentii straini care studiaza subiecte legate de mediu in universitatile daneze.

20. In trenul expres din Bruxelles la Copenhaga va avea loc o dezbatere ce va avea drept subiect rezolvarea problemelor climatice aduse de transport.

21. Potentialele impacturi ale schimbarilor climatice pot fi explorate pe Google Earth.

22. In premiera mondiala, limuzinele in care vor fi transportate VIP-urile la COP15 vor fi alimentate cu biocombustibil.

23. Unii dintre cei mai consacrati ecologisti ai lumii isi vor impartasi ideile pe blogul climate thinkers blog al COP15.

24. Logo-ul COP15 este compus din 192 de linii, una pentru fiecare stat membru ONU si simbolizeaza legatura dintre toate lucrurile de pe planeta noastra.

25. Oricine poate deveni deveni fan COP15 pe Facebook.

26. De asemenea, COP15 poate fi urmarit si de pe Twitter.

27. Conferinta va avea loc in Orestad, o extensie a orasului Copenhaga.

28. Locul de intalnire al participantilor la COP15 este Bella Center , unde congresul IOC din octombrie a anuntat ca Jocurile limpice din 2016 vor avea loc la Rio de Janeiro.

29. Nu va exista apa imbuteliata la COP15, doar apa de la robinet in pahare din plastic biodegradabil.

30. Aproximativ 20% din electricitatea din Danemarca provine din energie eoliana.

31. Companiile daneze produc circa jumatate din turbinele eoliene ale lumii.

32. Ora locala din Copenhaga poate fi aflata aici

33. Starea vremii la Copenhaga poate fi aflata aici

34. Pentru distractia de iarna din timpul conferintei, piata traditionala de Craciun Tivoli, ofera oaspetilor cateva preparate dulci specifice danezilor.

35. Lista evenimentelor culturale care vor avea loc in timpul conferintei poate fi accesata aici

36. Harta aceasta arata locurile din Danemarca unde pot fi gasite companii si initiative verzi.

37. Copenhaga are 350 kilometri de piste de biciclete si 40 de rute verzi pentru ciclisti.

38. Patinoarele din Copenhaga devin si ele prietenoase cu mediul acestea beneficiind de gheata artificiala.

39. In Danemarca, pungile din plastic se cumpara.

40. Copenhaga este lider mondial in produse alimentare organice. Fiecare al zecelea produs cumparat in acest oras este organic.

41. Tehnologia ajuta deja la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar expozitiile Copenhagen Climate Exchange si Bright Green vor arata exact cum este posibil acest lucru.

42. In Copenhaga, mersul pe bicicleta nu este doar un mijloc de transport sau un mod de a face miscare, ci un stil de viata. Unul din trei locuitori ai capitalei daneze merg pe bicicleta la serviciu sau la scoala zilnic.

43. Legenda Kung-Fu Jet Li, actrita Emma Thompson si castigatorul premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu, isi vor face vocea auzita in legatura cu schimbarile climatice.

44. Groenlanda si Insulele Feroe fac parte din Regatul Danez.

45. ONU incurajeaza pe toata lumea sa isi aduca aportul la semnarea unui acord.

46. Steagul danez, colorat in rosu si alb, este considerat cel mai vechi drapel national folosit continuu din intreaga lume.

47. O suta de fotografii au fost expuse in centrul capitalei daneze pentru a infatisa o suta de locuri amenintate de incalzirea globala.

48. Restaurantele si cafenelele vor servi mancare organica in proportie de 65%.

49. Delegatii de la conferinta vor primi biciclete gratuite.

50. Lista danezilor de frunte ii cuprinde pe Hans Christian Andersen, parintele Micutei Sirene, filosoful Søren Kierkegaard si fizicianul Niels Bohr. Noile nume incluse pe lista sunt producatorul de film Lars Von Trier si arhitectul Jorn Utzon, cel care a proiectat Opera din Sydney.

COP15 este numele conferintei pe tema schimbarilor climatice care va avea loc intre 7 si 18 decembrie la Copenhaga. In cadrul conferintei se va incerca incheierea unui nou acord de mediu, care sa inlocuiasca protocolul Kyoto din 2012, cand acesta expira. La conferinta vor particopa 192 de tari si sunt asteptati intre 12.000 si 15.000 de delegati ai ONU, precum si mii de jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor de profil.

Foto: wordpress.com

spot_img

Ultimele știri