Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

A inceput Saptamana Mondiala a Apei 2009

Apa si rolul sau in dezvoltare, pace si conflicte a fost subiectul principal al delegatilor din peste 130 de state care s-au adunat luni la anuala Saptamana Mondiala a Apei, informeaza Earth Times.

Ministrul suedez pentru Cooperare Internationala, Gunilla Carlsson, si viceministrul african al apei si mediului au discutat despre impactul problemelor climatice asupra dezvoltarii economice.

Mabudafhasi a amintit problema femeilor din zonele rurale care sunt nevoite deseori sa parcurga distante foarte lungi pentru a gasi apa. Acest lucru poate intrerupe programul scolar al fetelor si prin urmare scade abilitatea femeilor de a se descurca in societate.

Diplomatul suedez Jan Eliasson si mediator al conflictului din Darfur, a subliniat impactul pe care criza apei il are asupra Sudanului care se confrunta cu problema desertificarilor si bazine otravite.

„Acesta este un lux pentru 800-900 milioane de oameni din lume. Este un vis!”, a declarat Eliasson aratand catre un pahar cu apa. Oficialul a subliniat faptul ca intre 4.000 si 5.000 de copii mor zilnic din cauza lipsei de apa potabila sau din cauza bolilor cauzate de apa.

Castigatorul Premiului pentru Apa, din anul 2009, Bindeshwar Pathak, ii indeamna pe delegati sa urgenteze masurile de combatere a crizei apei. „Discutand doar despre aceasta problema nu insemana rezolvarea ei”, a aratat Pathak.

La sfarsitul acestei saptamani Pathak isi va ridica premiul in valoare de 150.000 de dolari pentru imbunatatirea sistemului sanitar din India si pentru convertirea deseurilor in energie electrica.

Un alt subiect dezbatut in cadrul evenimentului au fost posibilele conflicte cauzate de criza apei. „Niciun razboi nu este provocat doar de o singura problema, insa apa ar putea fi un factor major in declansarea conflictelor”, a declarat David Grey, consultant pe probleme de apa in cadrul Bancii Mondiale din Africa si Asia de Sud.

Foto: cleantechnica.com

spot_img

Ultimele știri