Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Padurile Romaniei s-au redus sub media europeana

Suprafetele acoperite cu paduri ale Romaniei s-au redus, in ultimii ani, sub media europeana, avertizeaza proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic.

Romania mai are o suprafata impadurita de numai 6,4 milioane de hectare, ceea ce reprezinta 27 la suta din suprafata tarii. Media europeana este de 32 la suta.

Dintre tarile est-europene, Cehia are o suprafata impadurita de 33 la suta, Bulgaria are 34 la suta, iar Slovacia si Croatia au peste 40 la suta.

Codul Silvic a fost aprobat fara sa mai fie votat de senatori

Propunerea de modificare a Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, elaborata de un grup de parlamentari la inceputul anului 2011, a obtinut toate avizele necesare si a fost inscrisa pana acum de sapte ori pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Din cauza programului foarte incarcat, plenul nu a ajuns sa discute niciodata proiectul de lege, astfel ca proiectul a fost aprobat astazi conform procedurii tacite.

Termenul pentru aprobarea legii prin adoptare tacita expirase la data de 20 octombrie 2011.

Conform noilor prevederi ale Codului Silvic, toate padurile din Romania, indiferent de forma lor de proprietate, trebuie administrate prin intermediul ocoalelor silvice. Potrivit noii forme a legii, ocoalele silvice pot fi atat de stat cat si private.

Pe de alta parte, noua forma a legii precizeaza ca fondul forestier proprietate a statului este administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si nu poate fi concesionat. Singura exceptie de la aceasta regula, inclusa in Codul Silvic, se refera la acele paduri ale statului care au fost deja vandute, dupa anul 1990, catre "cumparatorii de buna credinta".

O alta precizare interesanta este aceea ca persoanele fizice nu isi pot construi sau extinde locuinte sau case de vacanta aflate in padure, chiar daca padurea este proprietatea lor, decat pe o suprafata de cel mult 200 de metri patrati si doar daca ofera in schimb o suprafata de trei ori mai mare, sau echivalentul in bani al acesteia. 

Dupa aprobarea de astazi din plenul Senatului, proiectul Legii de modificare a Codului Silvic va fi trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Mihai Diac

Foto: www.educatieecologica.ro/

Citeste si:

Romsilva a exploatat 6,9 milioane metri cubi lemn in primele 9 luni ale anului

Personalul silvic va face uz de arma si va depune juramant

Amenzi de peste 100.000 de lei intr-o razie impotriva defrisarilor ilegale

spot_img

Ultimele știri