Africa si-ar putea folosi dreptul de veto la Copenhaga

Tarile africane vor vota impotriva oricarui acord pe tema schimbarilor climatice care nu indeplineste cerintele lor in privinta sumelor necesare pentru ameliorarea efectelor incalzirii globale, a declarat premierul etiopian Meles Zenawi, citat de Reuters.

„Ne vom folosi de numarul nostru pentru a scoate in afara legalitatii orice acord care nu indeplineste pozitia noastra minimala. Daca va fi nevoie, suntem pregatiti sa iesim din orice negocieri care ameninta sa fie inca o violare a continentului nostru”, a declarat Meles Zenawi.

Premierul etiopian nu a precizat suma exacta pe care tarile africane o cer, dar expertii estimeaza ca ea ar putea sa se situeze in jurul a 200 de miliarde de dolari pe an.

Zece lideri africani s-au intalnit luna trecuta in capitala Etiopiei pentru summitul Uniunii Africane, unde au hotarat sa prezinte un punct de vedere comun la reuniunea de la Copenhaga.

„Africa va trimite o singura echipa imputernicita sa poarte negocieri din partea tuturor statelor membre ale Uniunii Africane”, a explicat Meles.

Un studiu publicat in mai de organizatia Global Humanitarian Forum arata ca noua zecimi din povara efectelor schimbarilor climatice este suportata de tarile sarace. Cu toate acestea, cele mai sarace 50 de tari contribuie mai putin de 1% din emisiile de dioxid de carbon din atmosfera.

Foto: nazret.com

spot_img

Ultimele știri