Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pajistile mozaic sunt pe cale de disparitie

Romania are foarte multe zone agricole cu valoare naturala ridicata (HNV), care sunt unice in lume, insa acestea se pot pierde foarte usor daca taranii nu sunt ajutati sa inteleaga noile reglementari europene si daca nu primesc ajutor de financiar de la stat, este concluzia unui raport prezentat de WWF.

"Pajistile Romaniei arata ca un mozaic, lucru rar intalnit in Europa. Mentinerea practicilor naturale de ingrijire a pamantului taranilor ajuta si la conservarea speciilor existente. Concluziile raportului facut de noi vor fi prezentate autoritatilor in 2010, cand va putea fi refacut Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)", a declarat Luminita Tanasie, director program Dunare Carpati WWF Romania.

Sectorul privat, autoritatile publice si ONG-urile din Romania trebuie sa lucreze pe cai complementare pentru a influenta preferintele si comportamentul consumatorului la cumparare, pentru a incuraja si favoriza consumul de alimente si bauturi provenite din agricultura HNV.

"Fermierii renunta din ce in ce mai mult la vechiul stil de viata, isi vand animalele, parasesc casele si nu mai lucreaza pamantul in mod traditional. Sunt prea multe presiuni, au venituri mici, populatia este imbatranita, iar reglementarile europene sunt greu de inteles. Masurile luate de Ministerul Agriculturii nu sunt suficiente, trebuie crescut nivelul de constietizare a publicului pentru aceste zone", a declarat Mark Redman, consultant pe probleme agricole, realizatorului raportului WWF.

O alta recomandare este conectarea produselor agricole HNV cu strategiile de turism rural local/regional sau dezvoltarea unor lanturi de aprovizionare scurte, mai eficiente, cu produse locale pentru pensiuni sau hoteluri.

Programul PNDR 2007-2013, pentru accesarea Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, prin Masura 214 pentru plati de agro-mediu, acorda micilor agricultori sprijin financiar nerambursabil. Insa 1,9 milioane din totalul de 3,8 milioane de ferme de subzistenta masoara mai putin de un hectar, conditie necesara pentru accesarea de fonduri.

"Problema micilor ferme este ca au nevoi diferite si este dificil sa stabilim cum sa impartim fondurile. Implicarea ONG-urilor este importanta pentru ca acestea sunt mai flexibile si pot afla care sunt lipsurilor acestor tarani", spune Mihai Constantinescu, consilier PNDR.

Sistemele agricole la scara mica au nevoi specifice de sprijin institutional, servicii de consiliere, tehnologie, informatii despre piata, micro-credit si alte facilitati financiare. Nevoile prioritare trebuie identificate in mod clar, pentru a actiona in consecinta. De pilda, intocmirea unui plan de afaceri este una dintre conditiile de baza pentru accesarea de fonduri, dar micii agricultori nu stiu de unde sa inceapa, explica Mark Redman. Simpla asistenta tehnica poate solutiona problema. De asemenea, trebuie intreprinse actiuni specifice si pentru ciobani, deoarece si ei joaca un rol crucial in intretinerea terenurilor agricole HNV, adauga Redman.

Agentia Europeana pentru Protectia Mediului a facut o estimare preliminara, potrivit careia circa 15-20% din suprafata agricola totala a UE poate fi considerata ca fiind forma de HNV. Suprafetele nu sunt distribuite uniform, iar concentratiile cele mai mari se gasesc in zonele periferice UE, mai ales in sudul si estul Europei, in Romania si Bulgaria.

Foto: www.agroinfo.ro

spot_img

Ultimele știri