Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apa imbuteliata, interzisa intr-un orasel australian

Locuitorii din Bundanoon au votat miercuri cu o majoritate covarsitoare sa scape orasul de apa imbuteliata pentru a combate amprenta de carbon cauzata de imbutelierea si transportarea apei, relateaza Reuters. Astfel, Bundanoon devine primul oras australian care se intoarce la utilizarea robinetului de dragul mediului inconjurator.

Afaceristii locali din oraselul de 2.500 de oameni din statul Australian New South Wales (NSW) au fost de acord sa inlocuiasca sticlele de unica folosinta cu sticle reutilizabile care pot fi umplute cu apa din fantani si au convenit sa suporte pierderile la vanzari.

“Apa imbuteliata joaca un rol in diferite parti ale Australiei si in multe locuri din lume, insa nu avem nevoie de ea de vreme ce avem parte de un sistem municipal extraordinar de alimentare cu apa”, a spus afaceristul local care a condus campania, Huw Kingston. “Nu suntem o gloata de ecologisti nebuni, dar asta arata ca putem colabora ca si comunitate pentru sustenabilitate”, a explicat el.

Kingston, care detine un magazin de cafea si biciclete, a spus ca interzicerea a fost voluntara, fara implicarea politiei din Bundanoon, asa ca “a depins de cei 50-60 de afaceristi locali sa implementeze schimbarea”.

Organzatiile de mediu saluta decizia

Cheltuielile Australiei pe apa imbuteliata au ajuns la aproximativ 400 de dolari in 2008, cu 10% mai mult decat in 2007.

Grupul de mediu Do Something!, care a sprijinit interzicerea pungilor de plastic in Coles Bay din Tasmania, a salutat decizia guvernului NSW si a orasului Bundanoon.“Speram ca aceasta miscare sa ii determine pe australieni sa reflecte asupra celor cateva sute de milioane de dolari cheltuiti pe apa imbuteliata”, a spus directorul Do Something!, Jon Dee.

Organizatii precum grupul de conservare WWF (World Wide Fund) au desfasurat campanii impotriva apei imbuteliate, explicand ca resursele sunt irosite in procesele de imbuteliere si transport al apei. In plus, apa imbuteliata nu e mai sigura sau mai sanatosa decat apa de la robinet, dar ajunge sa coste de 1.000 de ori mai mult.

Campania s-a raspandit in afara orasului Bundanoon, urgentand guvernul din NSW, cel mai populat stat Australian, sa gaseasca metode de a renunta la apa imbuteliata. Premierul NWS, Nathan Rees, a anuntat imediat ca interzice achizitionarea apei imbuteliate in cadrul departamentelor de stat si al agentiilor.

“Apa de la robinet nu este mai buna doar pentru mediu, ci si pentru portofelul nostru – poti sa iti umpli o sticla de 1.350 de ori cu banii cu care ai cumpara o sticla imbuteliata”, a precizat Rees.

Pe piata raman bauturile nesanatoase

Seful Institutului australian de apa imbuteliata, Geoff Parker, considera insa ca interdictia este dezamagitoare pentru ca le rapeste consumatorilor posibilitatea de a alege si pentru ca este in detrimentul imbuteliatorilor si al distribuitorilor. “Apa imbuteliata nu inlocuieste apa de la robinet, dar este in competitie cu alte bauturi si decizia de a inlatura cea mai sanatoasa dintre optiuni nu este logica”.

“Amprenta de carbon lasata de o sticla de apa produsa local este mult mai mica decat cea lasata de o conserva de rosii importate, decat branza importata sau sampania frantuzeasca. Trebue sa gandim in perspectiva”.

spot_img

Ultimele știri