Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Parlamentarii vor introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii

Parlamentarii sunt de acord cu introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii si cu  taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv. Astfel, membrii Parlamentului Romaniei reiau dezbaterile pe domeniul gestionarii deseurilor, in conditiile in care peste 50% dintre cetatenii romani nu platesc taxa de salubritate, iar tintele pentru reciclare cresc in fiecare an. Este vorba despre trei proiecte de lege, inclusiv transpunerea cu intarziere a Directivei Europene 2008/98/EC, care isi asteapta votul in plen in aceasta sesiune parlamentara.

Membrii Parlamentului Roman sustin introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii precum si taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv deseurile. Concluzia survine in urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in randul parlamentarilor romani.

Majoritatea parlamentarilor (71%) au declarat ca ar fi de acord cu introducerea unei taxe de salubritate la nivel national. Doar 19% s-au declarat impotriva unei astfel de initiative, iar 10% nu au oferit un raspuns concret. Sustinerea acestei masuri este majoritara in randul tuturor grupurilor parlamentare, dar este mai puternica in randul reprezentantilor partidelor de la putere in raport cu opozitia.

“Sistemul de management al deseurilor din Romania are nevoie de o reforma radicala pentru a face fata noilor cerinte impuse de directivele europene, iar instrumentele financiare sunt cele care pot produce schimbari structurale si pe termen scurt. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis sustine suprataxarea celor care arunca si incurajarea celor care recicleaza, iar acest deziderat poate fi atins prin cresterea taxelor la gropile de gunoi, astfel incat sa devina economic nefezabil sa se mai arunce deseuri ce pot fi reciclate”, a declarat Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Foto: ziare-pe-net.ro

Florin Tulbure

 

spot_img

Ultimele știri