Atingerea tintei pe energie eoliana ne costa 22 de euro pe an

Atingerea tintei asumate la nivel european pana in 2020 in ce priveste ponderea energiei regenerabile in totalul energiei consumate l-ar costa pe fiecare cetatean UE 22,78 de euro pe an, sustine Jannik Termansen, director al Grupului pentru Relatii Guvernamentale al Producatorului de sisteme eoliene Vestas din Danemarca in cadrul Workshopului Wind Energy Facts care a avut loc marti la Hotel Marriott din Bucuresti. Pentru dezvoltatorii de proiecte eoliene atingerea acestui obiectiv presupune mai multe mecanisme de cooperare si flexibilitate intre tarile UE, accesarea fondurilor structurale si o serie de reglementari pentru incurajarea investitiilor straine, a adaugat acesta, relateaza Carmen Albisteanu, redactor Green Report.

Romania este unul dintre statele cu cel mai mare potential de dezvoltare a energiei eoliene din UE. Daca in prezent Romania produce numai 11,7 MW, estimarile intregului potential eolian se afla in jurul a 23 TWh. Pana in 2020, 24% din consumul intern brut al Romaniei trebuie sa provina din surse de energie regenerabile.

“Au exista doua valuri de expansiune a energiei eoliene in UE. Primul a cuprins Germania, Spania si Danemarca, iar al doilea s-a dezvoltat in Franta, Marea Britanie si Portugalia. Anticipam un al treilea val care va cuprinde Romania, Bulgaria, Polonia si Ungaria”, a declarat Justin Wilkes, reprezentantul Asociatiei Europene a Energiei Eoliene. In prezent, numai 4,2% din energia din Romania provine din surse regenerabile, in timp ce in Danemarca, spre exemplu, procentul este de 20%. In cazul in care Romania nu isi atinge obiectivele asumate, UE va declansa procedura de infringement, a mai spus Justin Wilkes.

Jannik Termansen este pesimist in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor. “Este necesara inasprirea politicilor in domeniul energiei regenerabile. Chiar si in aceste conditii, productia Romania va fi de 2.712 MW in 2020, ceea ce inseamna ca nu se va atinge tinta”, a declarat directorul Vestas.

Pana in 2020 industria energiei eoliene va crea peste 4.700 de noi locuri de munca in Romania si peste 368.000 la nivelul intregii UE, a declarat Termansen. In ultimii 5 ani, industria energiei eoliene a creat 33 de noi locuri de munca pe zi in UE, dupa cum a declarat Artthouros Zervos, presedintele Asociatiei Europene a Energiei Eoliene.

Investitii straine

Dezvoltarea capacitatii de producere a energiei eoliene si valorificarea potentialului Romaniei ar putea starni si interesul producatorilor straini de turbine eoliene. “In cazul in care vom beneficia de o infrastructura si de subventii adecvate, daca legislatia Romaniei ne va sprijini si vom avea o oarecare securitate investitionala, am putea sa incepem productia de componente pentru turbine eoliene in Romania. Acest lucru presupune mai intai existenta unei piete si a unui angajament din partea Guvernului roman. Noi cercetam piata si oportunitatile si nu excludem investitiile in Romania”, a declarat Jannik Termansen.

In momentul de fata autoritatile romane lucreaza la Planul National de Actiune care va stabili ponderea surselor regenerabile in procentul de 24% asumat de Romania.

“Lucram la simplificarea ghidului solicitantului de fonduri structurale si am avut discutii cu asociatiile in acest sens. Vrem sa avem un numar cat mai mic de respingeri pe parcursul evaluarii si avem in vedere revizuirea conditiilor de accesare a fondurilor structurale”, a declarat Alexandru Sandulescu, director al Directiei Energie din Ministerul Economiei.

Workshopul Wind Energy The Facts – Integrating Wind Power in Romania este organizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Energie Eoliana si Centrul pentru Promovare a energiei curate si Eficiente in Romania.

spot_img

Ultimele știri