Ban Ki-moon a deschis summitul ONU de la New York printr-un apel la unitate

Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York a fost deschisa de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon printr-un apel la unitate in fata provocarilor climatice, nucleare si saraciei, anunta Mediafax.

"Daca a existat vreodata un moment propice pentru a actiona intr-un spirit multilateral reinnoit, acesta este acum", a declarat oficialul, in fata a peste 120 de sefi de state si de guverne. ONU are 192 de state membre.

Ulterior, presedintele american, Barack Obama, urmeaza sa rosteasca primul sau discurs in fata Adunarii de la inceperea mandatului in ianuarie, solicitand sprijinul omologilor pentru a face fata provocarilor planetei.

"Cei care obisnuiesc sa dojeneasca America pentru actiunea ei solitara la nivel mondial nu pot sa stea astazi deoparte si sa astepte ca ea sa rezolve singura toate problemele lumii", le va spune presedintele american liderilor reuniti la New York, potrivit extraselor difuzate de Casa Alba.

"A venit momentul ca fiecare dintre noi sa-si asume partea de responsabilitate ce ii revine in raspunsul global la provocarile mondiale", va preciza Barack Obama, reamintind ca tara sa a intrat intr-o noua era a multilateralismului. "Actiunile noastre nu au amploarea provocarilor cu care suntem confruntati", va adauga el.

Presedintii Luiz Inacio Lula da Silva (Brazilia), Muammar Kadhafi (Libia), Nicolas Sarkozy (Franta), Dmitri Medvedev (Rusia), Mahmoud Ahmadinejad (Iran) si premierul britanic, Gordon Brown, vor sustine discursuri in aceeasi zi.

Foto: saidaonline.com

spot_img

Ultimele știri