Bani europeni pentru reabilitarea termica a 25.000 de apartamente

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) ar putea suporta peste 50% din costurile reabilitarii termice a aproximativ 25.000 de apartamente din Sectorul 1, adica pana la 125 de milioane de euro din totalul de 220 de milioane, potrivit Mediafax.

"Proiectul inseamna un program de investitii multianual (2010 – 2012) destinat reabilitarii termice a 525 de blocuri de apartamente, respectiv aproximativ 25.000 de locuinte, localizate in sectorul 1 din Bucuresti. Investitia se va concentra pe imbunatatirea eficientei energiei termice ale cladirilor (izolatia peretilor, a ferestrelor, a acoperisului si pivnitelor)", se arata intr-un anunt de pe site-ul BEI.

Investitia are ca scop reducerea pierderilor de energie in blocuri si, prin urmare, diminuarea consumului de resurse energetice. Reabilitarea termica a blocurilor face parte dintr-un plan national, destinat sustinerii proiectelor care aduc beneficii legate de mediul, inconjurator si ajuta la atenuarea schimbarilor climatice.

Finantare si pentru Sectorul 6

In noiembrie 2009, BEI a anuntat ca analizeaza acordarea unei finantari de pana la 70 de milioane de euro pentru acoperirea a jumatatea din costurile determinate de reabilitarea termica a aproximativ 23.000 de locuinte din 270 de blocuri, situate in sectorul 6.

In urma cu un an, Guvernul a decis ca suma acoperita de la bugetul de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor sa creasca de la 30% la 50% din valoarea proiectului, restul fondurilor fiind asigurate de autoritatile locale, in proportie de 30%, si de asociatiile de proprietari, cu 20%.

Datele prezentate atunci indicau ca in ultimii sapte ani au fost reabilitate doar 89 blocuri si 1.900 apartamente.

Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Ultimele știri