Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Banii europeni pentru pescuitul romanesc blocati de ineficienta si lipsa de transparenta

Banii europeni alocati Romaniei prin Programul Operational de Pescuit au fost blocati de ineficienta si lipsa de transparenta, se precizeaza intr-o scrisoare de pozitie adresata premierului Emil Boc si ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, de catre Coalitia pentru Fonduri Structurale.

In scrisoarea de pozitie se atrage atentia asupra impasului in care se afla gestionarea a cei peste 300 milioane de euro din cadrul Programului Operational pentru Pescuit din cauza incapacitatii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) de a elabora proceduri transparente si corecte de gestionare a fondurilor.

Pentru a putea primi fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana, ANPA – Autoritatea de Management desemnata pentru gestionarea acestor fonduri – trebuia sa puna la punct o serie de proceduri clare prin care sa demonstreze ca poate asigura corectitudinea si transparenta necesare gestionarii fondurilor europene. ”Pe langa intarzierile de peste doi ani, responsabilii ANPA dau dovada de lipsa de transparenta. Astfel, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a fost scoasa ‘dintr-o regretabila eroare’ din lista de corespondenta a Comitetului de Monitorizare in care este membra cu drept de vot”, se precizeaza in scrisoare.

De o deosebita gravitate este si faptul ca membrii Comitetului de Monitorizare (CM) nu au fost informati cu privire la stadiul si rezultatele procesului de evaluare a ANPA. Astfel, membrii CM au aflat pe cai indirecte ca ANPA nu este inca acreditata de organismele nationale si europene abilitate, neputand astfel folosi fondurile europene pentru proiectele potentialilor beneficiari.

”Consideram initiativa Ministerului Agriculturii de a schimba Autoritatea de Management ca un pas absolut necesar pentru deblocarea situatiei din cadrul Programului Operational de Pescuit. In caz contrar exista riscul ca guvernul pe care il reprezentati sa fie responsabil de pierderea fondurilor alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea pescuitului si a acvaculturii in Romania, in conditiile in care Guvernul Romaniei este de doi ani contributor la bugetul Uniunii Europene”, spun membrii Coalitiei pentru Fonduri Structurale.

Semnatarii acestei scrisori deschise solicita premierului Emil Boc si ministrului Agriculturii Ilie Sarbu sa realizeze toate demersurile necesare pentru finalizarea cadrului institutional care sa permita gestionarea fondurilor europene alocate de Uniunea Europeana pentru pescuitul romanesc in acord cu standardele de eficienta si transparenta stabilite prin documentele Comisiei Europene.

Programul Operational pentru Pescuit al Romaniei a fost elaborat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in conformitate cu art. 17(3) din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1198/2006 din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit, in urma unui proces de consultare a agentilor socio-economici, autoritatilor publice centrale si locale, sindicatelor, ONG-urilor si organizatiilor profesionale.

In continuarea procesului inceput prin elaborarea Planului National Strategic (PNS), au avut loc alte cateva intalniri cu factorii interesati, Comisia Europeana si alti parteneri, in vederea realizarii Programului Operational, cu contributia grupurilor tematice de lucru infiintate in acest scop.

Foto: crapmania.ro

spot_img

Ultimele știri