Bicicleta si transportul in comun, solutiile pentru un trafic mai verde

Dezvoltarea retelei de transport public si a infrastructurii pentru biciclete sunt solutiile pentru un trafic mai lejer si pentru un mediu mai curat in Bucuresti. Acest lucru necesita atat masuri de siguranta in trafic si educatie, cat si de eficientizare a transportului public supra si subteran, au concluzionat marti organizatiile Green Revolution, Bate Saua sa Priceapa Iapa, Terra Mileniul III si reprezentantii Sindicatului Transportatorilor Bucuresti si ai autoritatilor locale, in cadrul mesei rotunde organizate cu ocazia “Zilei fara masini”.

Data de 22 septembrie celebreaza Ziua fara masini, in incercarea de a incuraja milioane de oameni din intreaga lume sa renunte la masina personala si sa aleaga mijloace de transport mai verde: bicicleta, deplasarea pe jos sau transportul in comun.

“La noi, bicicleta este vazuta inca drept un mijloc de agrement, nu de transport. Dar daca ar exista o infrastructura, daca ar exista piste si siguranta in trafic, oamenii ar trece la bicicleta de bunavoie. Din ce in ce mai multa lume va intelege ca bicicleta nu este o excentricitate, ci un mijloc flexibil, insa trebuie sa existe conditii”, a declarat George Culda, presedintele organizatiei Bate Saua sa Priceapa Iapa.

In ultimii zece ani, numarul masinilor din Capitala a crescut exponential. Daca in anul 2000, viteza medie tehnica pe zi a unui autoturism din Bucuresti era de 29 de kilometri/ora, astazi este de 7-8 kilometri/ora, ceea ce inseamna nu numai de trei ori mai mult timp petrecut in trafic, ci si de cel putin trei ori mai multa poluare. In acest context, organizatiile prezente la eveniment si-au luat inca o data angajamentul de a face presiuni pentru modificarea legislatiei si derularea de proiecte precum constructia de piste de biciclete si amplasarea rastelurilor pentru depozitarea lor in scoli si institutii publice.

“Cred ca principala problema a transportului in comun in Bucuresti este introducerea transportului in comun sub pamant. Trebuie sa existe legaturi directe si rapide, iar calatorii sa aiba suficiente informatii despre rutele existente”, a declarat directorul Consiliului National pentru Siguranta Rutiera, Aurel Petrescu.

Cu ocazia “Zilei fara masini”, fundatia Terra Mileniul III, asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa si Green Revolution a organizat o defilare cu biciclete, incepand cu ora 18:00.
 

Foto: Green Report/Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri