Campanie de colectare a uleiului folosit in bucatarii

In municipiul Sfantu Gheorghe va avea loc vineri o campanie ecologica inedita, ce are ca scop colectarea uleiului folosit la gatit in gospodariile populatiei, anunta Agerpres.

Initiativa apartine unei asociatii de protectie a mediului, Inczecenter, in colaborare cu societatea de salubrizare Tega din Sfantu Gheorghe, care in cursul zilei de vineri vor amenaja patru puncte de colectare a uleiului ars in Piata Centrala si in fata liceelor "Mihai Viteazul", "Szekely Miko" si "Mikes Kelemen".

Directorul societatii Tega, Toth Birtan Csaba, a declarat ca uleiul folosit la gatit sfarseste de regula in chiuveta, sub un jet de apa fierbinte, fara ca nimeni sa se gandeasca la dezastrul pe care il provoaca mediului inconjurator.

Potrivit acestuia, uleiul ars obtureaza tevile de scurgere, afecteaza sistemul de canalizare si formeaza o "cortina" care perturba circuitul oxigenului in sol si apa, periclitand viata animalelor si a plantelor. "Un litru de ulei poate afecta o tona de apa potabila", a avertizat Toth Birtan Csaba.

Organizatorii evenimentului le recomanda cetatenilor sa colecteze uleiul in sticle de plastic inchise ermetic si, daca nu le pot preda la centrele de colectare, sa le arunce in pubelele de gunoi. Pentru a-i stimula pe cetatenii municipiului Sfantu Gheorghe sa participe la aceasta actiune, Asociatia de tineret "Ecou" ofera bilete gratuite la spectacolul pe care il va organiza pe data de 10 octombrie in memoria lui Luciano Pavarotti, sub egida "Seri albastre".

Foto: blogspot.com
 

spot_img

Ultimele știri