Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Captarea carbonului, o necesitate maxima pentru Romania

Romania trebuie sa implementeze tehnologia de stocare si captare a emisiilor de dioxid de carbon (CCS). Acesta este apelul pe care organizatia de mediu Bellona Europa il adreseaza autoritatilor romane, potrivit unui comunicat din parea organizatiei.

Reprezentantul Bellona Europa in Romania, Ana Voitinovici, spune ca in tara noastra nu mai putin de 64 de puncte sunt considerate locatii potentiale pentru un proiect de captare a CO2.

„Tehnologiile de captare a carbonului ar putea fi implementate in Romania la Rovinari, la Centrala Termoelectrica Isalnita din Craiova, la Electrocentrale Deva si la o centrala de la Braila apartinand Termoelectrica, E.On si Enel”, a explicat, pentru Green Report, Ana Voitinovici, consilier Bellona Europa in Romania.

Un alt sustinator al captarii carbonului este si Ionut Purica, consilier in cadrul Ministerului Economiei si expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane. “Unul dintre avantajele Romaniei este ca utilizeaza petrol de 150 de ani si exista foarte multe zacaminte goale, unde pot fi stocate emisiile de dioxid de carbon. Tara noastra poate avea un avantaj foarte puternic in aceasta privinta”, a declarat, pentru Green Report, Ionut Purica, consilier in cadrul Ministerului Economiei. “Dezvoltarea unor astfel de tehnologii in Romania necesita investitii de pana la 4 milioane de euro, iar durata implementarii acestora ar fi de 2-3 ani”, a adaugat oficialul.

Peste 40% din electricitatea Romaniei provine din arderea carbunelui si avand in vedere si dezvoltarea economica a tarii, emisiile poluate crestere cresc tot mai mult. De aceea, Romania trebuie sa aplice tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon, avand in vedere nevoile actuale de energie, precum si obligatia de a respecta legislatia europeana.

„Pentru ca Uniunea Europeana sa aleaga un proiect CCS in Romania, Guvernul trebuie sa furnizeze o parte dintre fondurile necesare, deoarece companiile nu vor reusi, cel mai probabil, sa acopere intreaga diferenta de finantare. Aceasta decizie nu mai poate fi amanata. Romania nu poate ramane in urma dezvoltarii unei noi actiuni referitoare la schimbarile climatice”, a declarat Ana Voitinovici, Consilier Bellona Europa in Romania.

Prin pachetul legislativ “Energie-Schimbari Climatice”, adoptat la inceputul acestui an, UE a pus in aplicare instrumentele necesare pentru reducerea nivelului de emisii pana in 2020 cu 20%. Unul dintre aceste instrumente este un mecanism de finantare al UE pentru elaborarea a 12 proiecte demonstrative de captare si stocare a CO2, pana in 2015. Acest mecanism ar putea ajunge la 4,5 – 9 miliarde de euro pentru proiectele CCS, dar va fi nevoie de fonduri suplimentare din partea companiilor si a statelor membre care se implica in astfel de proiecte.

Specialistii romani in domeniul CCS, membri ai clubului CO2,  sunt interesati sa obtina finantare din partea UE pentru unul dintre cele 12 proiecte demonstrative. Cu toate acestea, nicio institutie guvernamentala nu si-a aratat public sprijinul fata de initiativele cercetatorilor. Un numar tot mai mare de oameni de stiinta si de specialisti declara ca in Romania exista situri adecvate de stocare si ca singurul lucru care lipseste este vointa politica, pentru a asigura fondurile necesare stabilirii cu certitudine a siturilor unde CO2-ul poate fi depozitat.

Foto: fin.ro

spot_img

Ultimele știri