Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Captarea carbonului trebuie sa devina accesibila pana in 2019

O tehnologie de ingropare in subteran a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa fie gata de implementare in intreaga lume pana in 2017-2019, a declarat secretarul Departamentului de Energie al SUA, Steven Chu, citat de Reuters.

Carbunele este cea mai mare sursa de emisii de carbon din lume. Altele sunt arderea combustibilului sau a gazului natural, defrisarile si productia cimentului.

Chu este optimist in ceea ce priveste tehnologia captarii si stocarii carbonului (CCS), cu toate ca nicaieri in lume nu exista infrastructura pentru asa ceva. Oficialul a spus ca SUA ar putea pune in functiune 10 fabrici demonstrative de captare si stocare a carbonului, pana in 2016.

Majoritatea analistilor nu se asteapta ca tehnologia sa fie disponibila peste tot inainte de 2020. Aceasta este considerata vitala deoarece carbunele, mare producator de carbon, este una dintre cela mai ieftine si disponibile surse de energie de pe glob, motiv pentru care este imposibil ca lumea sa opreasca brusc arderea acestuia.

Tehnologia CCS presupune captarea dioxidului de carbon rezultat in urma arderii combustibilului fosil. De exemplu folosirea solventilor chimici si apoi separarea gazelor cu efect de sera si stocarea acestora in in sonde de petrol epuizate cu ajutorul conductelor.

Insa pentru implementarea tehnologiei CCS este nevoie de 1 miliard de dolari in plus la costurile capitale ale unei centrale energetice si sprijin guvernamental.

SUA investesc peste 4 miliarde de dolari in aceasta tehnologie, urmand ca sectorul privat sa contribuie cu alti 7 miliarde de dolari. La randul sau, Uniunea Europeana are un obiectiv de infiintare a 12 fabrici CCS demonstrative, pana in 2015.

Foto: lowcarboneconomy.com

spot_img

Ultimele știri