Casa eco: tetrapack in pereti, sticla in podea si PET-ul in tigla

Peretii din tetrapack, podelele din granit compozit, tigla din PET-uri si mobila din lemn reciclat au devenit ingredientele de success pentru oricine doreste sa isi construiasca o casa a viitorului, din materiale reciclate. Avantajele acestor materiale sunt calitatile lor tehnice, care le fac sa dureze cel putin de doua ori mai mult decat cele clasice si le asigura o garantie de peste zece ani, sustin reprezentantii Gremlin Computer.

Granitul compozit este doar unul dintre materialele care isi pot gasi loc in casa oricui. Acesta este, de fapt, un amestec de granule de sticla cu o toxina. Materialul rezultat poate fi folosit in aceleasi scopuri precum gresia si faianta, pentru pereti si podele si contine pana la 80% sticla reciclata. Mai mult decat atat, granitul poate fi fabricat intr-o varietate de culori, in functie de preferinte. Spre deosebire de ‘concurentele’ sale, gresia, faianta si marmura, granitul compozit are o garantie de 15-20 de ani, nu este radioactiv si, cel mai important, provine din materiale reciclate.

Daca ati reusit sa va imaginati o casa cu pereti din tetrapack presat si amestecat cu rasini, care nu se umezeste si nu se zgaraie si pereti si podele din granit compozit, incercati sa vizualizati, in spatele casei dumneavoastra imaginare, o plaja cu nisip artificial, din granule de sticla. Gremlin Computer intentioneaza sa construiasca o astfel de plaja, dupa modelul celor din Hawaii (Glass island), Miami si Mexic.

“Speram ca in vara aceasta sa amenajam o astfel de plaja in Constanta. Mai exista trei astfel de plaje si speram sa o facem noi pe a patra”, a declarat Aurora Olescu, reprezentanta Gremlin Computer.

Granulele de sticla folosite drept nisip nu au dimensiuni mai mari de 0,1 milimetri, fapt datorita caruia isi pierd capacitatea de a taia sau de a zgaraia. Practic, acest gen de nisip este mai fin decat cel intalnit pe plajele de pe litoralul romanesc, nu se lipeste de piele si, datorita reflectiei si difuziei luminii, poate capata cu usurinta culoarea nisipului natural, a mai explicat Aurora Olescu.

Un alt material de constructii din continut reciclat este tigla pentru acoperis, care poate fi produsa din polietilena si nisip. Aceasta are o garantie de zece ani si, in ciuda faptului ca nu mai poate fi reciclata ulterior, acest lucru se poate compensa datorita duratei de viata. Din aceeasi combinatie de plastic si nisip sau plastic si lemn se pot construi si diverse piese de mobilier pentru gradina.

Reglementari nerespectate

In Romania, piata pentru materia prima secundara provenita din materiale reciclate este inca mica, in comparatie cu alte state. Liderii sunt Germania si Austria, unde este interzisa depozitarea deseurilor reciclabile la gropile de gunoi, iar incinerarea lor este foarte scumpa.

“In Germania, peste 20% din materialele de constructii vandute sunt din sticla, plastic, hartie sau lemn reciclat”, a precizat Aurora Olescu.

Avand in vedere puterea mica de cumparare a consumatorilor individuali si nivelul actual al pietei, o clientele potrivita pentru producatorii acestor material ar putea fi institutiile publice. Potrivit Legii Achizitiilor Publice, 30% dintre achizitiile institutiilor de stat ar trebui sa poarte eticheta verde. Cu toate acestea, legea nu mai este luata in considerare atunci cand vine vorba de costuri, deoarece licitatiile sunt castigate pe baza pretului cel mai mic.

“Chiar daca aceste material sunt uneori mai scumpe decat cele clasice, durata lor de viata este mai mare, iar confortul pe care il ofera nici nu se poate compara. O astfel de casa este calduroasa, economica, durabila, colorata si eco”, sustine Aurora Olescu.

Pretul unui metru patrat de granit compozit este de circa 50 de euro, cu montajul inclus, in timp ce peretii din tetrapack costa intre 50 si 70 euro pe metro patrat, in functie de grosime, care poate ajunge la zece centimetri.

Text de Carmen Albisteanu
Foto: aboututila.com

spot_img

Ultimele știri