CD-urile se recicleaza!

CD-urile si DVD-urile pot fi reciclate datorita unei recente descoperiri a cercetatorilor de la Universitatea Da-Yeh din Changhua, Taiwan, informeaza Taiwan News.

Acestia au folosit o tehnica prin care pot curata in intregime stratul ce contine informatiile de pe discuri. Procesul dureaza doar cateva minute si nu le deterioreaza.

Tehnica descoperita de cercetatorii din Taiwan foloseste alcool si acid azotic. In cazul DVD-urilor, cele doua straturi care il alcatuiesc trebuie mai intai separate. Apoi, ele sunt scufundate in alcool pentru un minut, iar dupa aceea se curata intr-un aparat supersonic. Baia in acid azotic, urmata de inca o sesiune in aparatul supersonic, inlatura stratul protector si pe cele reflectorizante.

Dupa ce se spala in final cu apa, DVD-urile se transforma in simple discuri de policarbonat. In cazul CD-urilor procesul este mai simplu pentru ca ele sunt alcatuite dintr-un singur strat.

Cercetatorii au fost premiati in septembrie cu medalia de aur la Targul International de Inventii de la Taipei pentru descoperirea lor. Pe langa avantajele de mediu, CD-urile si DVD-urile reciclate au avantajul de a fi mai ieftine.

Aproximativ 60 de milioane de discuri sunt aruncate in Taiwan in fiecare an.

spot_img

Ultimele știri