CE: Tehnologiile curate cer investitii de 50 de miliarde de euro

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin AlmuniaComisia Europeana (CE) a apreciat ca in urmatorii zece ani vor fi necesare investitii de 50 de miliarde de euro pentru dezvoltarea de tehnologii energetice cu emisii scazute de carbon, se arata intr-un comunicat al CE, citat de Mediafax.

Investitiile anuale din Uniunea Europeana aproape se vor tripla, ajungand de la trei la opt miliarde de euro. Ele reprezinta un pas inainte catre implementarea Planului strategic european privind tehnologiile energetice (Planul SET), pilonul tehnologic al politicii comunitare in domeniul energiei si climei.

"Necesarul de investitii pentru producerea de energie ecologica si regenerabila poate fi acoperit numai prin utilizarea unei game largi de instrumente financiare. Comisia si BEI (Banca Europeana de Investitii, n.red.) au majorat deja considerabil nivelul finantarii dedicate acestui scop, insa este nevoie sa fie mobilizate mai multe fonduri din sectorul public si din cel privat. Propunem consolidarea mecanismului de finantare cu partajarea riscurilor, sprijinirea mai puternica a capitalului de risc si dezvoltarea fondului Marguerite, alaturi de alte fonduri", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.

Comisia, impreuna cu sectorul energetic si comunitatea stiintifica, a elaborat foi de parcurs tehnologice, ce identifica principalele tehnologii cu emisii scazute de carbon, avand un potential ridicat la nivel comunitar, in sase domenii: energie eoliana, energie solara, reteaua energetica, bioenergie, captarea si stocarea carbonului (CSC) si fisiunea nucleara sustenabila.

Potrivit Comisiei, sprijinul public este necesar in conditiile unui nivel ridicat de incertitudine tehnologica si de risc de piata. Acest sprijin trebuie sa reprezinte un stimulent pentru implicarea sectorului, alaturi de investitii mai puternice ale bancilor si ale investitorilor privati in companiile care vor face posibila tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon.

Foto: german-info.com

spot_img

Ultimele știri