Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cel mai mare ghetar din Antarctica va disparea in 100 de ani

Unul dintre cei mai mari ghetari din Antarctica se topeste de patru ori mai rapid decat in urma cu 10 ani, potrivit cercetatorilor de la Colegiul Universitar Londra, citati de BBC News.

Un studiu al masuratorilor efectuate din satelit asupra ghetarului Pine Island din Antarctica arata ca suprafata ghetii scade in prezent cu o rata anuala de 16 metri. Din 1994 incoace, ghetarul s-a micsorat cu 90 de metri, acest lucru avand implicatii serioase asupra cresterii nivelului marii.

Initial, calculele efectuate de cercetatori in urma cu 15 ani aratau ca ghetarul va mai rezista 600 de ani. Insa acum noile date arata ca durata de viata a marelui bloc de gheata este de numai 100 de ani.

Rata de topire este mai rapida in centrul ghetarului, iar nelinistea este ca daca acest proces va continua, ghetarul s-ar putea sfarama si ar putea afecta stratul de gheata din interiorul insulei Antarctice.

„Acesta este un lucru fara precedent in aceasta zona a Antarcticii. Am stiut ca Pine Island este periclitat de ceva vreme, insa nimic din lumea naturala nu se pierde la o rata atat de rapida precum acest ghetar”, a explicat Andrew Shepherd, de la Universitatea Leeds.

Ghetarul Pine Island a fost subiect de cercetare intensa in ultimii ani din cauza temerilor ca sfaramarea acestuia ar conduce la o dezintegrare a calotei glaciaredin vestul Antarcticii. 

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri