Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cheltuirea banilor de la Fondul de Mediu, prioritatea Elenei Udrea

Accelerarea distribuirii banilor de la Fondul de Mediu este prioritatea Ministerului Mediului, a declarat astazi Elena Udrea, ministrul interimar al mediului, dupa o zi si jumatate de activitate in fruntea acestui minister. Aceasta a anuntat ca miercuri se va da o hotarare de guvern prin care vor fi aprobate proiectele din cadrul programului de construire de spatii verzi, aproximativ 200 la numar, pe 2008-2009.

"Am decis sa petrec mai mult timp la Ministerul Mediului pentru ca la Turism lucrurile deja functioneaza. Asa cum am spus inca de la inceput, activitatea acestui minister nu s-a oprit nicio ora si chiar va capata noi valente. Toate proiectele vechi sunt in derulare si am initiat noi proceduri, iar rezultatele vor fi vizibile chiar din zilele urmatoare ", a explicat Elena Udrea.

Noul ministru al Mediului a declarat ca pentru programul destinat spatiilor verzi sunt disponibili 200 de milioane de lei, in prezent desfasurandu-se cea de-a doua etapa de depunere a dosarelor. Autoritatile locale au timp pana pe 12 octombrie sa vina cu proiecte de construire de spatii verzi.

Programul pentru impaduriri are un buget de 100 de milioane de lei, iar data limita pentru inscrierea proiectelor este de 15 octombrie.

Casa Verde pentru hoteluri

"Programul Casa Verde are un buget de 13 milioane de lei. Prima sesiune s-a incheiat si speram ca banii sa ajunga pana in noiembrie. Am cerut extinderea acestui program si pentru mediul privat, iar hotelurile de pe litoral vor avea prioritate in accesarea acestor fonduri", a declarat ministrul interimar al Mediului. Ea a mai adaugat ca ghidul pentru accesarea fondurilor va fi finalizat pana vineri, urmand apoi sa se deschida sesiunea de depunere a proiectelor.

"Vreau ca pana la deschiderea sezonului estival de anul viitor hotelurile sa aiba deja instalate panourile. Fondurile pentru Casa Verde ar putea fi suplimentate de la anul daca va fi nevoie", a aratat Elena Udrea.

Verificari in cazul ANAP

Ministrul Mediului a mai explicat ca va infiinta o directie in cadrul ministerului, care sa se ocupe de ariile protejate. Acest lucru se va face imediat dupa ce legea reorganizarii va trece de Curtea Constitutionala. "Romania este data in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu am anuntat corect suprafetele ariilor protejate", a spus Elena Udrea.

In luna august, organizatia World Wide Fund for Nature avertiza ca mai multe zone protejate si-au pierdut custozii si nu mai sunt gestionate asa cum prevede legislatia din cauza amanarii repetate a punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP). Elena Udrea a explicat ca va verifica daca exista o culpa a fostului ministru pentru aceasta agentie care nu a functionat.

Rabla 3 in 1

Elena Udrea a explicat si ca programul Rabla va fi extins si pentru autoturismele in leasing, autoutilitare si tractoare. "Vom introduce oferta 3 in 1. Cel care are mai multe masini le poate da prin program, iar cu cupoanele obtinute poate cumpara o masina. Proiectul a fost aprobat si va putea fi aplicat inca de acest an dupa ce va trece de Curtea Constitutionala", a aratat ministrul Mediului.

Ea a mai explicat si ca a infiintat comisia Petrom care urmeaza sa verifice tehnologia de decontaminare a siturilor pentru ca pana la sfarsitul anului sa fie golite batalurile companiilor petroliere. Potrivit datelor Garzii de Mediu, in prezent exista peste 50 de bataluri care trebuie desfintate, un batal avand o marime intre unul si doua hectare.

Taxa de poluare se plateste dupa 15 decembrie

Actul normativ prin care plata taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi cu norma de poluare Euro 4 fusese suspendata nu va mai putea fi reinnoit, astfel ca, dupa termenul de expirare a suspendarii, ea va fi platita, informeaza Mediafax.

"Am purtat discutii intense cu cei de la Comisia Europeana si nu putem prelungi suspendarea de la plata a taxei pentru masinile noi Euro 4, astfel ca, dupa 15 decembrie, termenul pana la care plata a fost suspendata, ea se va plati", a anuntat, marti, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.

Udrea a mai spus ca nu intentioneaza modificarea actualei legislatii in problema taxei auto. Potrivit legislatiei actuale, autovehiculele din categoria Euro 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009. Comisia Europeana (CE) a transmis Romaniei, in iunie, o scrisoare de somare in cazul taxei auto, prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar, cerand modificarea legislatiei in domeniu pe considerentul ca sistemul actual creeaza o discriminare si protejeaza industria interna de autovehicule noi.

Comisia Europeana considera ca prevederile legislatiei romanesti, conform carora taxa pe poluare se suspenda pentru anumite autovehicule, insa creste pentru anumite masini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor masini de ocazie, protejand industria nationala a autovehiculelor noi, anunta Executivul de la Bruxelles.

Guvernul a decis, in luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta inlocuind, la 1 iulie, taxa de prima inmatriculare aflata atunci in vigoare. Pe baza acestei grile, taxa a crescut in cazul masinilor noi vandute in Romania, in timp ce valorile au scazut la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Dupa modificarea taxei auto, vanzarile de masini noi au inceput sa scada, iar cele de autoturisme second-hand de import sa creasca.

Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie, prin ordonanta de urgenta, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Simultan, taxa auto pentru achizitia vehiculelor second-hand a fost triplata comparativ cu valorile din luna iulie.

In luna februarie, taxa de poluare auto a fost redusa de noul Guvern cu o treime raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008, ajungand astfel la un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008.

Ministrul Turismului a preluat Ministerul Mediului dupa ce Nicolae Nemirschi si-a prezentat saptamana trecuta demisia impreuna cu toti ministrii Partidului Social Democrat. Actualul ministru al turismului va asigura interimatul pentru o perioada maxima de 45 de zile.

spot_img

Ultimele știri