CO2 reutilizat in bauturile carbogazoase Coca Cola

Compania Coca Cola va inaugura, luna viitoare, la Ploiesti, o investitie premiera pentru Romania in domeniul protectiei mediului, dioxidul de carbon eliminat in urma proceselor tehnologice urmand sa fie reutilizat in bauturile carbogazoase, potrivit Agerpres.

"La compania Coca Cola din Ploiesti, in octombrie, se va inaugura o investitie in grupul energetic ce alimenteaza fabrica, investitie premiera pentru Romania. Sistemele de acolo vor retrage dioxidul de carbon sau orice componenta a carbonului care poate ajunge la dioxid de carbon, il va aduce in zona gazului alimentar si il va introduce in bauturile carbogazoase, astfel ca acest grup energetic ce va furniza energie termica si electrica aproape ca nu va polua atmosfera, iar tot ceea ce inseamna efect de gaz de sera va fi diminuat drastic prin aceasta instalatie", a declarat miercuri, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Tulcea, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Mihail Faca.

O alta investitie importanta in domeniul protectiei mediului la Ploiesti va fi realizata, potrivit sursei, de grupul OMV Petrom si va consta intr-o termocentrala in cogenerare de aproape 900 de megawati care va capta carbonul, in cazul acestei investitii, substanta urmand sa fie stocata in fostele pungi de gaze subterane.

Prin aceste exemple de investitii, presedintele ANPM a raspuns la temerea exprimata de unii jurnalisti referitoare la realizarea la Tulcea a unui incinerator modern de deseuri, datorita caruia populatia orasului va putea beneficia de energie termica si electrica.

"Daca tehnologia va fi corecta si nu ma indoiesc ca se va intampla altfel pentru ca suedezii (firma Usitall, nn) sunt pionieri in domeniu, nu voi avea nici o problema. Pot sa il fac (incineratorul, nn) si in inima Deltei", a mentionat presedintele ANPM.

Studiul de prefezabilitate pentru realizarea incineratorului de deseuri din Tulcea va fi prezentat Consiliului Judetean (CJ) Tulcea la finele acestei luni, vicepresedintele CJ, Nicolae Chichi, mentionand insa ca exista posibilitatea ca proiectul sa intampine dificultati din cauza legislatiei din Romania.

"Realizarea unor incineratoare implica costuri destul de ridicate pentru tratarea deseurilor. Pe de alta parte, depozitele ecologice vor fi interzise, pentru ca ocupa teren, nu prezinta garantii 100% din punct de vedere al protectiei mediului si implica o supraveghere permanenta chiar si dupa inchiderea lor. Drept urmare, in alte state exista niste scheme de sustinere financiara din partea statului pentru a permite finantarea unor asemenea incineratoare", a mai spus presedintele ANPM.

Potrivit sursei, in momentul de fata, din cauza lipsei unei scheme de sustinere financiara mai consistenta din partea statului, in Romania panourile voltaice nu sunt considerate o afacere, asa cum se intampla in Spania sau Portugalia.

"Voi discuta cu Consiliul Judetean si Primaria, pentru ca la Agentie au venit si alte oferte interesante, care trateaza altfel deseurile vegetale si cele de origine animala, respectiv prin producere si utilizare de biogaz. Investitiile sunt mai mici decat cele realizate pentru incineratoare si au inceput sa dea rezultate, dar si capacitatile sunt mai mici", a precizat presedintele Mihail Faca.

Presedintele ANPM a fost prezent miercuri la Tulcea cu prilejul campaniei "Ofensiva verde continua" organizata de grupul de presa Reporter sub patronajul Ministerului Mediului si al ANPM.

spot_img

Ultimele știri