Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Companiile aeriene isi injumatatesc emisiile pana in 2050

Industria aviatica isi injumatateste emisiile pana in 2050, potrivit unui angajament pe care directorul British Airways, Willie Walsh, l-a anuntat la summitul ONU de la New York, potrivit The Guardian.

Potrivit propunerii, companiile aeriene ies din schema de comert cu emisii a Uniunii Europene, la care trebuiau sa adere in 2012, si pot achizitiona certificate de carbon pe piata internationala.

“Emisiile aviatiei internationale nu au fost incluse in protocolul de la Kyoto acum 12 ani. Acum avem o sansa sa rectificam acea omisiune si trebuie sa profitam de ea. Propunerile noastre reprezinta metodele cele mai eficiente si practice din punct de vedere al mediului pentru a reduce impactul de carbon al aviatiei. Ele sunt cele mai bune optiuni pentru planeta si lansam un apel catre ONU sa le adopte”, a declarat Willie Walsh.

Potrivit hotararilor luate in cadrul International Air Transport Association (IATA), emisiile de dioxid de carbon ale industriei vor scadea cu 1,5% pe an pana in 2020. In plus, companiile aeriene se vor alatura unei scheme ONU pentru comert cu certificate de carbon pana in noiembrie 2010. Walsh a avertizat la inceputul acestui an ca o schema internationala pentru emisii ar adauga 3 miliarde de lire sterline la costurile industriei, ce vor fi transmise pasagerilor sub forma de bilete mai scumpe.

Grupurile de mediu considera initiativa industriei aeriene o incercare de a evita masurile punitive, ce ar putea fi adoptate la Copenhaga. Mai mult, referinta la certificatele de carbon demonstreaza ca directorul de la British Airways nu ia in serios problema schimbarilor climatice, potrivit Greenpeace.

Industria aeriana este responsabila pentru 1,6% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, dar, in lipsa unui plafon, procentul ar putea ajunge la 15% pana in 2050, potrivit estimarilor realizate de guvernul britanic.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri