Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Conferinta OSCE la Bucuresti: Incalzirea globala afecteaza siguranta statelor

Fenomene meteo extreme, migratii climatice, lipsa apei si instabilitatea energetica sunt doar cateva dintre efectele schimbarilor climatice asupra sigurantei populatiilor, au aratat astazi vorbitorii din cadrul conferintei OSCE, „Implicatiile Schimbarilor Climatice asupra Securitatii in Regiunea OSCE”. Conferinta are loc astazi si maine in Bucuresti si reuneste experti si demnitari din statele membre OSCE.

„Devenim din ce in ce mai constienti de impactul pe care il au schimbarile climatice asupra mediului in care traim. Este necesar sa aliniem politicile de securitate internationala cu aceste amenintari”, a aratat Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice, in deschiderea conferintei.

Conferinta isi propune crearea unui „front comun” tradus printr-un program special care sa aiba ca obiect adaptarea politicilor de securitate la problemele tot mai presante legate de mediu.

„In Grecia am avut in ultimii ani paduri devastate de flacari pe portiuni vaste din tara. Aceste fenomene au dus la instabilitate economica si diverse probleme. Din fericire Grecia are destule resurse pentru a se ridica, dar exista state OSCE cu graduri diferite de dezvoltare, care poate nu ar avea forta financiara sa-si revina atat de repede dupa astfel de fenomene extreme”, a exemplificat Louis-Akiviadis Abatis, ministrul grec de Externe prezent la conferinta.

Mediul este de multe ori motiv de conflicte, este distrus si aduce oamenii impreuna, a aratat si Goran Svilanovic, coordonatorul Activitatilor Economice si de Mediu din cadrul OSCE. „Ar trebui ca OSCE sa aiba un program dedicat implicatiilor de securitate a schimbarilor climatice? Aceasta este principala intrebare la care ne propunem sa raspundem in aceste doua zile de discutii”, a incheiat Svilanovic.

Luand in calcul probele din ce in ce mai clare care demonstreaza impactul schimbarilor climatice asupra securitatii internationale, conducerea greaca a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Guvernul Romaniei si Biroul OSCE pentru Activitati Economice si de Mediu au decis sa organizeze conferinta de doua zile, in vederea determinarii modalitatilor in care clima ar putea afecta securitatea europeana. Maine vor avea loc concluziile intalnirii.

Foto: norway-osce.org

spot_img

Ultimele știri