Conferinta OSCE la Bucuresti: ”Avem nevoie de un plan de actiune!”

Schimbarile climatice sunt strans legate de securitate, fie ea energetica, a oamenilor, nationala sau economica, au concluzionat astazi expertii europeni prezenti la Bucuresti pentru Conferinta ”Implicatiile schimbarilor climatice in securitatea regiunii OSCE”.

”Pana acum nu avem un plan de actiune si avem nevoie de unul. Ca si exemplu, oamenii ar trebui sa stie cine se ocupa de problema schimbarilor climatice in tara lor. Ministerul Mediului? Ministerul de Interne? De Externe? O organizatie? In primul rand asta ar trebui sa stabilim”, a transat Marco Keiner, directorul programului Mediu, Teren si Locuinte din cadrul Comisiei Economice Europene a Natiunilor Unite (UNECE).

Acesta a mai aratat ca sunt necesare planuri clare si create scenarii de situatii de criza pentru ca natiunile sa stie clar cum sa actioneze. ”Sustin stabilirea unui program al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare (OSCE) dedicat schimbarilor climatice si efectelor pe care acestea le vor avea asupra securitatii”, a mai spus acesta.

In sesiunea de inchidere a discutiilor OSCE, Jacqueline McGlade, directorul executiv al Agentiei Europene pentru Mediu a avut o interventie inregistrata in Groenlanda, subliniind ca ”securitatea noastra, a tuturor, va fi afectata daca nu gasim raspunsurile corecte la problemele provocate de schimbarile climatice. Nimeni nu doreste sa ajungem la conflicte pentru acces la energie sau hrana”.

Concluziile conferintei desfasurata la Bucuresti au fost necesitatea cooperarii cu alte organizatii internationale si rolul important pe care organizatia OSCE il are in discutiile ONU despre schimbari climatice si securitate. De asemenea, crearea unui program dedicat schimbarilor climatice in cadrul OSCE este o necesitate.

Conducerea greaca a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Guvernul Romaniei si Biroul OSCE pentru Activitati Economice si de Mediu au decis sa organizeze conferinta de doua zile, in vederea determinarii modalitatilor in care clima ar putea afecta securitatea europeana.
 

Text si foto Green Report

spot_img

Ultimele știri