Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cotele raurilor scad in urmatoarele doua zile

Cotele raurilor ce au depasit nivelul de siguranta in bazinele hidrografice Somes, Crisuri, Banat, Jiu si Arges vor incepe sa scada in urmatoarele doua zile, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

Cote de inundatie s-au inregistrat cu precadere in judetele Teleorman, Giurgiu si Dambovita. In cursul acestei dimineti s-a atins maximul pe Valea Cainelui, la Vartoapele, judetul Teleorman. De asemenea, raul Vedea, la Alexandria, va atinge cota de inundatie astazi, precum si raurile Teleorman, la Tataresti si Neajlov la Vadu Lat si Calugareni.

Vor mai fi atinse cote de aparare pe raurile din nord-vestul tarii, pe raurile Tur, la Turlung, Crasna la Domanesti si Berveni, precum si pe raurile din sudul tarii, pe Desnatui la Dragoaia. In urmatoarele doua zile cotele vor fi in scadere si nu vor fi pagube suplimentare.

Fenomenele inregistrate in aceasta perioada s-au datorat efectului combinat al topirii stratului de zapada, scurgerilor de pe versanti si cresterii nivelurilor pe cursurile de apa, evenimente deosebite fiind semnalate pe raurile mici si mijlocii.

Blaga: 12 judete sunt afectate

Ministrul de interne, Vasile Blaga, a declarat astazi ca lucrurile sunt sub control in cea mai mare parte, fiind afectate 12 judete, iar sapte localitati neavand curent electric.

"Am avut si aseara (duminica, n.r.) un comitet de situatii de urgenta. Nu sunt lucruri cu totul deosebite pentru aceasta perioada, exceptand Dambovita unde voi merge la 12.30 cu premierul, sa analizam situatia, pentru ca sunt de luat masuri tehnice de catre Ministerul Mediului. Putem incerca sa rezolvam o problema de moment, dar este vorba de investitii mai mari", a spus Blaga, citat de Mediafax. "Speram ca pana la ora 14.00 sa rezolvam problema asta si ne vom asigura ca oamenii sa sufere cat mai putin", a mai spus ministrul.

Judetele cele mai afectate din cauza inundatiilor si a alunecarilor de teren sunt Mehedinti, Arges, Olt, Dambovita, Giurgiu si Buzau. Mai multe drumuri, locuinte si terenuri agricole au fost inundate din cauza revarsarii apelor in urma topirii zapezii. Totodata, in urma alunecarilor de teren mai multe persoane au ramas izolate.

Hidrologii au extins, duminica, avertizarea cod portocaliu pe raurile din sapte judete, unde pana luni, la ora 16.00 se pot produce cresteri de niveluri si debite cu depasirea cotelor de inundatie.

Avertizarea a fost transmisa autoritatilor din judetele Teleorman, Satu Mare, Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita si Giurgiu. Bazinele hidrografice afectate sunt Crasna, Barcau, afluentii Crisului Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Desnatui, Jiu, cursurile mijlociu si inferior ale Oltului, Vedea si Neajlov, precizeaza sursa citata.

Hidrologii mentin si avertizarea cod galben de inundatii emisa pentru mai multe rauri din vestul si sud-vestul tarii.

Foto: Adevarul

spot_img

Ultimele știri