Cristian Topescu: Mai bine pe cal decat la volan

Cristian Topescu, cel mai cunoscut jurnalist sportiv al Romaniei, se poate lauda cu un stil de viata echilibrat, ce l-a ajutat sa-si pastreze sanatatea si optimismul de-a lungul anilor. In interviul acordat pentru Green Report, comentatorul sportiv recunoaste ca este biciclist, nu a avut niciodata masina si ar prefera un cal in locul automobilului.

Interviu de Alina Coldea
alina.coldea@green-report.ro

Luati masuri pentru a va “ecologiza” stilul de viata?
Stilul meu de viata este atat de echilibrat incat n-am nevoie sa mi-l ecologizez. Ma ghidez dupa principiul masura in toate. Adica mananc de toate, beau de toate, dar cu masura. Eu duc campania “Traiti in asa fel incat sa muriti sanatosi”. Nu fumez, nu ma droghez, deci voi muri sanatos.

V-ati eficientiza energetic casa, cu panouri solare de exemplu?
Cate zeci de milioane costa o asemenea dotare cu panouri solare? Eu ma ecologizez direct de la soarele nostru, care ne incalzeste.

Cand v-ati inceput activitatea de parlamentar le-ati propus colegilor sa foloseasca scarile in locul liftului. A avut succes initiativa?
Unul dintre colegi mi-a spus ca ideea e neconstitutionala pentru ca sufera de inima si deci nu poate urca pe scari. Am incercat sa ii explic ca daca va folosi scarile i se va regla ritmul cardiac si nu va mai face nici artrita, daca isi mobilizeaza articulatiile membrelor inferioare.

Ar fi ferit de multe suferinte daca ar face miscare urcand scarile macar un etaj, pentru ca un etaj e de urcat de la birourile grupurilor parlamentare pana in sala de plen. Un singur etaj, iar ei il parcurg cu liftul. Dar n-am avut succes. Reactiile au fost ironice, de genul ca ideea e neconstitutionala. Acum orice faci esti intrebat daca respecti Constitutia.

V-ati cumpara o masina eco?
Nu am masina, nu am avut niciodata, nici nu am de gand sa am, indiferent cum s-ar numi ea. Mi-as lua un cal daca as avea unde sa il tin.

Este bicicleta o alternativa pentru romani?
Da, este o alternativa. Un turist din Germania, care si-a propus sa faca inconjurul Europei pe bicicleta a ajuns in Romania, iar peste noapte i s-a furat bicicleta cu tot ce avea pe ea. Aceasta este alternativa mersului cu bicicleta in Romania!

Eu am bicicleta, merg pe ea impreuna cu fiul meu in Parcul Herastrau si in Kiseleff, unde sunt alei pentru biciclisti. Prin oras e foarte periculos.

Potrivit The Guardian, Campionatul Mondial de Fotbal din acest an va avea cea mai mare amprenta de carbon a unui eveniment sportiv. In acelasi timp, jucatorii echipelor nationale de fotbal ale Braziliei, Portugaliei si Olandei vor purta echipamente Nike din PET-uri reciclate la acelasi campionat. Cum credeti ca se impaca ecologia cu sportul?
Nu stiu. Este foarte interesanta chestiunea cu tricourile, dar nu pot sa imi dau seama ce ecou va avea. Poate ca romanii vor fugi in magazine sa-si cumpere si ei astfel de tricouri!

Ce fel de apa consumati?
Din cate stiu, fara sa am dovezi, apa de la robinet este periculoasa. Asa ca beau apa plata si apa minerala de la magazin.

Ce parere aveti despre vedetele care se promoveaza ca ecologiste?
Ce inseamna sa fii vedeta ecologista? Sa te imbraci in verde? Bravo lor, dar nu stiu daca aceste campanii au vreo eficacitate practica. Noi vorbim mult, ne agitam, venim cu initiative, idei, dar finalul e cam acelasi. Indiferenta publica ne copleseste. Un om obisnuit, care are o gramada de necazuri, mai e preocupat de campania pentru ecologizare si cum sa manance mai ecologic?

Ce parere aveti despre summiturile ce incearca sa ajunga la un acord global de mediu, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon?
Pai vine sfarsitul lumii, n-ati aflat? Pe 21 decembrie 2012, potrivit calendarului mayas. Eu nu mi-am facut testamentul pentru ca pe noi romanii nu ne va afecta sfarsitul lumii, fiindca suntem cu 100 de ani in urma. Asa ca tratez cu simpatie aceste summituri.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri