Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum pot cactusii sa creasca pe pietre?

Putine plante pot creste fara pamant si poate chiar mai putine se pot dezvolta pe nimic altceva decat piatra. Printre aceste raritati se numara o specie de cactusi pe care oamenii de stiinta ii studiaza in prezent sa le afle secretul, relateaza BBC News.

Aceste plante si-au dezvoltat o relatie simbiotica cu bacteriile care descompun pietrele carora le permit sa creasca in radacinile lor, spun cercetatorii. Cactusii incorporeaza chiar aceste ganganii mancatoare de pietre in semintele lor cedandu-le mai departe generatiilor urmatoare.

„Am observat in desert ca multi cactusi individuali cresc pe pietre”, a declarat Yoav Bashan, biolog in cadrul Centrului pentru cercetari biologice din La Paz, Mexic. „Aratau bine si erau verzi in habitate in care plantele de regula nu cresc”, a mai spus acesta.

Misterul este de unde obtin aceste plante mineralele si nitrogenul necesare pentru a supravietui pentru ca acestea nu se gasesc in pietre. „Singura explicatie la care ne-am putut gandi este implicarea microorganismelor care ajuta planta sa creasca regland nitrogenul si obtinand minerale din descompunerea pietrelor”, a explicat Bashan.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca plantele precum acesti cactusi pot produce pamant din roca, pamant pe care alte plante il pot folosi pentru a creste. „Cactusii formeaza pamant cu o viteza foarte mare, proces care altfel ar dura milioane de ani”, a mai spus Bashan.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri