Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cursurile de apa din Maramures sufocate de deseuri

Cursurile de apa din judetul Maramures sunt intens poluate cu PET-uri, pungi din plastic si rumegus, oficiali ai Garzii de Mediu si ai Directiei Silvice Maramures fiind ingrijorati ca mediul ambiant, flora si fauna vor avea de suferit, potrivit Agerpres.

Inspectorii de mediu sustin ca cele mai poluate sunt "cursurile de apa care trec prin apropierea oraselor sau a zonelor rurale, unde functioneaza bazele de productie a unor firme". Potrivit acestora, mai grav este faptul ca unele primarii, cum ar fi Poienile de sub Munte, Viseu, Sacel, Baia Mare si Borsa, nu intreprind nimic pentru a opri degradarea cursurilor de apa.

"Primaria comunei Poienile de sub Munte si a orasului Borsa au fost amendate recent cu 15.000 de lei pentru ca au permis depozitarea deseurilor menajere direct in albia raurilor. Fiecare primar a gasit o scuza incalificabila de genul: ‘nu am stiut’ sau ‘asa facea si fostul primar!’ Salubrizarea cursurilor de apa este problema extrem de importanta, iar daca vom continua sa tratam cu nepasare acest fenomen peste cinci-zece ani, situatia va deveni extrem de grava", a declarat comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Calin Crisan.

"Trist e ca pe langa poluarea apelor rurale se produce o poluare la fel de agresiva a cursurilor de apa care trec pe langa orase. Mii de tone de PET-uri, pungi din plastic si alte obiecte plutesc ori se aduna in curbele raurilor, stricand mediul natural, dar si poluand cursurile de apa. E infiorator ce se petrece", a mai spus Crisan.

Pe de alta parte, silvicultorii Directiei Silvice Maramures au observat ca fenomenul poluarii apelor a ajuns si la altitudini de 2.000 de metri, unde turistii needucati abandoneaza deseuri menajere.

"E incredibil sa intalnesti PET-uri la 2.000 de metri altitudine, pe munte. Turistii, indeosebi romani, sunt cei care abandoneaza PET-uri in cele mai neasteptate locuri. De la izvoarele de apa, pana la bornele de frontiera sau cabanele de refugiu gasesti PET-uri si pungi din plastic", a afirmat Mihai Shaerly de la Directia Silvica Maramures.

"Ingrijorator e faptul ca in cazul unor parchete de taiere a lemnului, rumegusul se lasa fie in preajma cursurilor de apa ori direct in micile rauri de munte. Atunci cand se produc viituri puternice, rumegusul este antrenat in aval, intra in branhiile pestilor, ucigandu-i. De fiecare data se dau amenzi, se atrage atentia, insa agentii economici nu par impresionati de amenzi", a mai spus acesta.

spot_img

Ultimele știri