Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cutremurul din Haiti: Forta acumulata intr-un secol si jumatate VEZI VIDEO

Cutremurul care a lovit Haiti a fost un assasin care si-a concentrat puterile timp de un secol si jumatate inainte de a le dezlantui asupra unui popor sarac transformand cladirile in capcane mortale, au declarat expertii in seismologie, citati de AFP.

Seismul cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter s-a produs foarte aproape de suprafata pamantului , la o distanta de 16 kilometri de capitala haitiana Port-Au-Prince. Astfel, nu a existat aproape niciun amortizor natural care sa atenueze puternicul soc, au spus oamenii de stiinta.

„A fost un cutremur de suprafata, care s-a petrecut la o adancime de doar 10 kilometri sub pamant ”, a explicat seismologul Yann Klinger de la Institutul de Fizica Pamantului din Paris (IPG).

„Pentru ca socul a fost atat de mare si s-a intamplat la o adancime atat de mica, chiar deasupra orasului, pagubele sunt foarte extinse”, a mai spus acesta.

Potrivit US Geological Survey (USGS), cutremurul s-a petrecut in momentul ciocnirii dintre doua mari bucati din scoarta terestra, platoul caraibian si platoul nord-american.

Mai rau este ca exista probabilitatea ca acest cutremur care distrus Haiti sa se poata repeta. Seismologul francez Pascal Bernard, tot din cadrul IPG, a declarat ca, avand in vedere natura ciocnirii dintre cele doua placi terestre, este foarte probabil ca peste cativa ani, un alt cutremur de mare magnitudine sa loveasca aceeasi regiune.

Opinia seismologului francez a fost impartasita si de expertul britanic Roger Searle, profesor de geofizica la Universitatea Durham din nord-vestul Angliei care a afirmat ca este foarte probabil ca un alt cutremur sa aiba loc in urmatorii ani.

Haiti, cel mai sarac stat din emisfera vestica, a fost lovit marti dupa-amiaza de un cutremur violent, de 7 grade pe scara Richter, urmat de replici puternice. S-au prabusit sute de cladiri, inclusiv palatul prezidential si sediul misiunii ONU.

Seismul a omorat peste 100.000 de persoane, iar o treime din populatia de 10 milioane a insulei au nevoie de urgenta de ajutor umanitar. Presedintele haitian, Rene Preval, a calificat cutremurul ca fiind inimaginabil si a cerut cu disperare ajutor international.

Foto: afp.com

spot_img

Ultimele știri