Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cutremurul, urmat de tsunami, provoaca haos in Samoa

O serie de valuri imense, provocate de cutremurul de 8 grade din Samoa, au transformat insulele din Pacific in zone calamitate.

Ultimele estimari arata ca 100 de oameni au murit, iar alte cateva sute sunt raniti. Presedintele american Barack Obama a declarat zona de dezastru in Samoa Americana, iar un transport militar va aduce ajutoare in regiune. Capitala Pago Pago a fost inundata, potrivit Mediafax. O mare fabrica de conserve de peste a fost distrusa, drumul catre aeroport intrerupt, iar cea mai mare parte a arhipelagului este privata de energie electrica.

"Ne-am ridicat cu viteza luminii si am plecat spre masina, intrand in ambuteiaj. Erau politisti care le spunau localnicilor sa se adaposteasca in zone inalte", a povestit David Vaeafe, oficial in domeniul turismului in Samoa Americana, citat de postul australian de televiziune Sky News.

"Este ingrozitor. Eram in casa si auzeam cum cadeau obiecte de pe pereti. Avem doi copaci mari, care au fost luati ca niste plantute mici", a povestit Ken Mariner, ce locuieste in apropiere de Apia, capitala republicii Samoa, citat de postul australian ABC.

„Unele regiuni au fost nivelate, iar tsunamiul a adus mult nisip la mal, asa ca exista zvonuri ca nisipul a acoperit unele cadavre. Asa ca avem nevoie de masini specializate pentru a cauta trupurile ingropate sub nisip”, a explicat Ausegalia Mulipola, membru al biroului pentru managementul dezastrelor in Samoa.

Premierul statului Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi, s-a declarat "foarte socat". "Multi oameni au disparut. Sunt foarte socat, intristat de toate aceste pierderi", a declarat acesta citat de agentia australiana AAP.

Alarma de tsunami a ajuns si in Noua Zeelanda si Japonia, unde valurile ar putea deveni periculoase pentru inotatori sau vase.

24 de ore de ploi cat intr-o luna

In acelasi timp, arhipelagul Filipinelor este afectat de taifunul Ketsana, care a ucis deja 246 de persoane si a provocat inundatii masive in capitala Manila. Furtuna a ucis 32 de oameni si in Vietnam si a adus in 24 de ore o catitate de ploi ce cade de obicei intr-o luna.

Locuitorii capitalei au denuntat autoritatile pentru felul in care gestioneaza criza. Gunoiul blocheaza deseori canalizarea capitalei Manila, un oras de 15 milioane de locuitori.

Reprezentantii statului Filipine la summitul pentru clima de la Bangkok au lansat un apel pentru implementarea unor limite mai drastice asupra emisiilor. Potrivit acestora, taifunul care a afectat tara saptamana aceata este doar o mica parte din viitoarele efecte ale incalzirii globale.

Cutremur de 7,6 grade in Indonezia

Un puternic cutremur subacvatic a afectat astazi si vestul insulei indoneziene Sumatra, la ora locala 17:16. Seismul de 7,6 grade a daramat cateva cladiri si poduri in orasul Padang si a provocat incendii, potrivit Reuters.

„Oamenii panicati au fugit din case. Multi sunt inca afara”, a explicat un localnic din Sumatra de Nord pentru Metro TV, citat de Earth Times.

Cutremurul s-a simtit si in capitala Malaeziei, Kuala Lumpur. Numarul victimelor si detalii despre pagubele inregistrate nu se cunosc inca.

Foto: Reuters, Ria Novosti

spot_img

Ultimele știri