Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deputatii protejeaza doua pasari dintr-o lovitura

Deputatii au decis, marti, reducerea perioadei de vanatoare pentru cioara de semanatura, adoptand in acest sens o propunere legislativa de modificare a legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, initiata de trei deputati PSD si unul PDL. Astfel, perioada de vanatoare a speciei se reduce de la 1 iunie – 31 martie, la 15 august -15 martie, potrivit Mediafax.

Propunerea fost avizata favorabil de comisiile de agricultura si juridica, initiatorii motivand ca trebuie "redusa perioada de vanatoare a ciorii de semanatura in perioada de cuibarit".

"Prin aceasta masura nu este protejata numai cioara de semanatura ci si vanturelul de seara. In Romania, langa coloniile de ciori de semanatura cuibareste vanturelul de seara, specie de rapitoare, protejata prin lege. De multe ori, datorita faptului ca se considera ca ciorile sunt daunatoare, se desfasurau campanii de impuscare si erau distruse si cuiburile de vanturel de seara", a declarat pentru Green Report Ciprian Fantana, expert in conservare la Societatea Ornitologica Romana.

Problema identica si pentru alte specii

In Uniunea Europeana, perioadele de vanatoare se seteaza astfel incat sa fie evitata impuscarea speciei in perioada de reproducere si in perioada de migratie prenuptiala. Acest lucru inseamna ca pasarea nu poate fi impuscata cand se migreaza spre locul de cuibarit si in perioada in care cuibareste.

"In Romania, pentru anumite specii, perioada de vanatoare cuprinde inca si o parte din migratia prenuptiala, la anumite specii, si din perioada de cuibarit la alte specii. Este cazul anumitor specii de rate, cum e garlita mare, sau cateva specii de sturzi", a mai explicat Ciprian Fantana.

Proiectul de act normativ a fost initiat de deputatii PSD Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu si deputatul PDL Mircia Giurgiu.

Foto: alpinet.org

spot_img

Ultimele știri