Desert transformat in gradina luxurianta

Un cercetator australian a realizat un miracol transformand o regiune desertica intr-o gradina luxurianta unde cresc ciuperci, pomi fructiferi si alte plante comestibile, informeaza Ecofriend.

Geoff Lawton, de la Institutul australian de cercetare a permaculturii, a reusit aproape imposibilul intr-o regiune aflata la doi kilometri de marea Moarta, unde pentru cultivarea plantelor ar fi fost necesare tone de chimicale sintetice si ingrasaminte.

Insa Lawton a avut o alta idee. El a vrut sa creeze o gradina luxurianta de plante comestibile fara a polua in vreun fel zona.

Echipa sa de cercetare a creat un sistem de colectare a apei de ploaie in rezervoare si un strat ocrotitot plasat deasupra solului sarat al desertului. Pentru ca apa din rezervoare sa nu se evapore, au fost plantati cat mai multi copaci printre care si pomi fructiferi precum lamai, curmali, palmieri si arbori de rodii.

Ideea lui Lawton a inceput sa dea rezultate, primele plante incepand sa creasca in doar cateva luni. Echipa de cercetatori a mai descoperit si ca nivelul salanitatii din sol incepuse sa scada devenind astfel tot mai prielnic cultivarii.

Descoperirile i-au pus pe ganduri pe australieni care si-au propus sa incerce sa reinverzeasca estul mijlociu sau orice alt desert din lume bazandu-se numai pe ,ateriale organice si apa de ploaie.

Foto: ecofriend.org

spot_img

Ultimele știri