Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deseurile din Capitala vor fi tratate, nu aruncate la gropile de gunoi

Primaria Bucurestiului va trebui sa adopte in urmatorii ani si alte tehnologii pentru tratarea deseurilor, deoarece nu mai este permisa constructia gropilor de gunoi, fie ele si ecologice, potrivit proiectului de hotarare privind planul de gestionare a deseurilor, ce va fi luat in discutie pe 31 august de catre consilierii municipali, relateaza Agerpres.

Astfel, in Capitala se vor institui regulamente clare care sa stabileasca sursele de deseuri, modul de depozitare a acestora, situatia gropilor de gunoi, totul in concordanta cu normativele nationale, care trebuie corelate cu cele europene. Primaria Capitalei urmeaza sa organizeze, dupa ce acest plan de gestionare va fi aprobat, o licitatie publica pentru elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului de realizare a unei statii de neutralizare a deseurilor.

In momentul in care planul va fi aprobat de CGMB, el devine litera de lege si trebuie respectat de toate autoritatile locale din Bucuresti. Proiectul prevede modul de tratare a deseurilor din oras, urmand ca o cantitate cat mai mica de deseuri sa ajunga in gropile de gunoi. Pentru Bucuresti, nu mai este voie sa se construiasca alte gropi de gunoi, chiar daca sunt ecologice.

In momentul de fata, exista in apropierea Capitalei trei gropi ecologice – la Glina, Vidra si groapa Iridex – care sunt particulare, nu ale municipalitatii. Operatorii de salubrizare transporta acolo deseurile si platesc in raport de cantitatea depusa. Legislatia in domeniul mediului arata ca, pana in 2011, Romania ar trebui sa adopte si alte metode de tratare a deseurilor, in afara gropilor ecologice de gunoi.

Statia de neutralizare va putea transforma gunoiul in biogaz, energie electrica, energie termica, compost sau subproduse ce se pot revalorifica. Se urmareste ca in gropi sa ajunga cantitati tot mai mici de gunoi si sa dispara deseurile greu biodegradabile. Colectarea selectiva este demarata la nivelul Bucurestiului de circa doi ani, dar merge greu, spun autoritatile, deoarece oamenii nu au inteles ca trebuie sa arunce deseurile selectiv.

Potrivit reprezentantilor Primariei Capitalei, in acest an se va realiza doar studiul de fezabilitate al statiei de neutralizare, care va preciza ce tehnologie este buna pentru Bucuresti si care vor fi costurile, si va stabili locul optim pentru amplasarea statiei respective.

spot_img

Ultimele știri