Doar 20% din fondurile pentru reabilitare termica au fost cheltuite

Doar 20 la suta din fondurile alocate in acest an pentru reabilitarea termica a blocurilor au fost cheltuite, a declarat vineri, pentru Agerpres, Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

"Pana acum, doar 20 la suta am dat din 360 de milioane de lei, alocate pentru acest program. Problema noastra este ca nu sunt licitatii la cate fonduri avem, astfel incat sa cheltuim toti banii", a spus oficialul, cu ocazia unei vizite pe santierul unor blocuri aflate in reabilitare termica, situate in Sectorul 2 al Capitalei.

Ministrul a precizat ca Sectoarele 1,2 si 3 ale Capitalei se misca cel mai bine in ceea ce priveste organizarea de licitatii sau lucrarile efective de reabilitare termica. In sectorul 2, circa 541 de blocuri, cu peste 36.000 de apartamente, sunt cuprinse in program, din care trei blocuri au fost finalizate, opt blocuri sunt in executie, alte 108 blocuri fiind in stadiul organizarii de licitatii pentru executie. ‘Avantajul acestui program este oferit in primul rand de scaderea facturii la caldura cu pana la 50 la suta, dar si de aspect si de cresterea valorii apartamentului’, a spus primarul Sectorului 2 , Neculai Ontanu.

Potrivit OUG 18/2009, vor beneficia de lucrari de interventie pentru izolarea termica in special cladirile proiectate in perioada 1950-1990, scopul programului fiind acela de a reduce consumul de energie pentru incalzirea apartamentelor, astfel incat consumul anual specific de energie calculat pentru incalzire sa scada sub 100 kWh/metru patrat. Jumatate din finantarea lucrarilor de interventie va proveni din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar 30 la suta vor fi din fonduri aprobate anual in bugetele locale si/ sau din alte surse legal constituite.

Asociatiile de proprietari, care vor intra in program, vor suporta 20 la suta din costul lucrarilor. Prin exceptie, sunt stipulate cazuri in care autoritatile administratiei publice locale pot asigura, pe langa cota de 30 la suta, si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20 la suta ce revine asociatiei de proprietari. Actul normativ prevede si posibilitatea ca autoritatile sa preia partial sau integral cheltuielile aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei proprietarului aflat in imposibilitatea de a asigura sumele necesare lucrarii.

In anul 2009, programul va fi axat pe finalizarea lucrarilor de izolare termica incepute deja, precum si pe inceperea lucrarilor la blocurile care au deja avize. Blocurile de locuinte neincluse in program in 2009 raman in baza de date a coordonatorilor locali pentru fundamentarea programelor locale si nationale in anii urmatori.

Foto: newsbucovina.ro

spot_img

Ultimele știri