Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Doar sase primarii din tara vor bani pentru impaduriri

Cu trei zile inainte de incheierea sesiunii de depunere a dosarelor pentru programul de impadurire a terenurilor agricole degradate, autoritatile locale din intreaga tara au depus numai sase dosare la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) , in conditiile in care numeroase zone din tara se confrunta cu pericolul desertificarii.

Pana pe 15 octombrie, autoritatile locale mai pot inca sa depuna dosare pentru a accesa pana la cinci milioane de lei din totalul de 100.250.000 lei alocati de Ministerul Mediului in aceasta sesiune de finantare.

“Avem un numar mic de dosare deoarece programul a fost anuntat din scurt, pe 26 august, iar sesiunea de depunere a inceput pe 7 septembrie, s-a terminat pe 21 septembrie si a fost prelungita pana pe 15 octombrie. Probabil ca nu a existat suficient timp pentru intocmirea dosarelor”, a declarat pentru Green Report Adriana Stroe, reprezentantul departamentului pentru relatii cu mass-media al AFM.

Reprezentantii ONG-urilor care urmaresc situatia programelor de imbunatatire a calitatii mediului sustin ca numarul mic de dosare este rezultatul proastei informari.

“Este un numar foarte mic in contextul in care exista judete, precum Calarasi, unde majoritatea comunelor au nevoie de fonduri, deoarece problema desertificarii este grava. Cate sesiuni de informare a facut AFM? De ce comunica doar prin site, cand programul se adreseaza zonelor rurale, unde accesul la internet este redus?”, se intreaba Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III.

Contrar procedurii obisnuite, in cazul programului de impaduriri a fost sarita etapa de implementare. Dupa aparitia Ghidului de finantare, la sfarsitul lunii august, a fost deschisa imediat sesiunea de depunere a dosarelor.

"Este un lucru foarte delicat, pentru ca nu exista specialisti. Era nevoie de o perioada mai lunga, ca trebuie sa se vada care sunt terenurile vizate, trebuie realizata fisa perimetrului, care sa fie aprobata de Ministerul Agriculturii, apoi sa urmeze proiectarea. Cei care si-au depus acum proiectele inseamna ca le aveau facute deja", a declarat pentru Green Report Dan Popescu, presedintele Asociatiei Prestatorilor de Servicii in Silvicultura (APSS), organizatie care a realizat mai multe proiecte pentru judetele Dolj si Olt.

El a adaugat ca urmeaza sa mai fie depuse dosare pana in ultima zi, pe 15 octombrie, si ca organizatia sa a realizat proiecte pentru patru primarii si patru asociatii private din Dolj si alte sase primarii si o asociatie din judetul Olt. Suprafata totala a zonelor analizate de catre APSS este intre 18.000 si 20.000 de hectare de teren.


Casa Verde a starnit interesul “afaceristilor verzi”

Cel mai de succes proiect derulat de AFM pana acum este Casa Verde, pentru care au fost depuse 206 dosare pana pe 9 octombrie, cand a fost termenul limita. Reprezentantii AFM sustin ca urmeaza sa mai primeasca zilele acestea si alte dosare, prin posta. Programul este adresat institutiilor publice si asociatiilor de proprietari, care vor primi 80% din fondurile necesare achizitionarii si amplasarii de panouri fotovoltaice si solare, pompelor de caldura si turbinelor eoliene.

Prima sesiune de depunere a dosarelor pentru Casa Verde s-a desfasurat intre 15 iulie si 14 august cand, potrivit declaratiilor fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, s-au depus proiecte in valoare totala de 100 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decat suma alocata de stat.

Succesul programului este datorat si interesului firmelor de panouri solare si turbine eoliene de a face afaceri cu statul, sustine Lavinia Andrei.
“Sunt convinsa ca nu a fost initiativa primariilor, ci a sectorului de business. Dar in cazul impaduririlor, cine sa faca presiune? Romsilva?”, a adaugat presedintele Terra Mileniul III.

Coada la depunerea dosarelor pentru spatii verzi

In ultima zi de depunere a dosarelor pentru programul de realizare a spatiilor verzi in localitati, la Ministerului Mediului era coada pentru depunerea dosarelor, avand in vedere faptul a termenul limita este ora 16:00.

Programul a mai avut doua sesiuni, una intre 3 ianuarie si 31 ianuarie 2008 si cealalta intre 25 august si 5 septembrie 2008, in care s-au depus in total 183 de proiecte. Acestea ar urma sa fie implementate pana la sfarsitul acestui an, potrivit ministrului interimar al Mediului, Elena Udrea.
Autoritatile locale au la dispozitie peste 92.000.000 de lei pentru realizarea de parcuri si spatii verzi sau pentru reamenajarea celor deja existente. 

Text de Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri