Pe planeta Marte se poate trai mai bine decat pe Terra

Planeta Marte ofera conditii pentru dezvoltarea unor forme de viata similare celor de pe Terra, este concluzia unui studiu intocmit de specialistii australieni.

Echipa condusa de Charley Lineweaver, de la Universitatea Nationala a Australiei, considera ca ”regiuni vaste” ale “Planetei Rosii” sunt “compatibile cu viata terestra”, relateaza AFP.

Cercetatorii australieni au comparat conditiile de temperatura si de presiune de pe Terra cu cele de pe Marte si au observat ca doar 1 la suta din volumul Terrei – calculat de la centrul Pamantului pana in atmosfera superioara, permite forme de viata.

Conditii similare celor 1 la suta din volumul Terrei se regasesc in 3 la suta din volumul planetei Marte, sustine echipa australiana.

Presiunea atmosferica la suprafata lui Marte este mai redusa decat in cazul Pamantului, ceea ce face imposibila existenta apei in stare lichida. In schimb, conditii de presiune si temperatura similare celor de la suprafata Terrei, care permit apa in stare lichida, exista in subsolul planetei Marte, considera expertii australieni.

Un vehicul – robot construit de NASA, denumit Curiosity, destinat sa exploreze “Planeta Rosie”, a fost trimis spre Marte acum o luna si va ajunge la destinatie in august 2012.

Mihai Diac

Foto: scienceblogs.com

NASA pregateste lansarea pe Marte a lui Curiosity, cel mai avansat vehicul al agentiei spatiale

Cel mai puternic telescop din lume va costa 8,8 miliarde de dolari

spot_img

Ultimele știri