Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pescarii ameninta cu proteste fata de interzicerea pescuitului industrial

Presedintele asociatiei de pescari Razim-Sinoe din localitatea tulceana Jurilovca, Nazar Simion, sustine ca pescarii vor bloca Bucurestiul cu navoadele, daca se va interzice pescuitul industrial in Delta.

"S-au gandit ce pun in loc? Interzicerea pescuitului industrial in Delta este o masura foarte buna pentru braconieri. Ce se va intampla cu cele 16.000 de suflete din Delta? Este o masura inadmisibila si cu siguranta vor fi proteste. Vom bloca Bucurestiul cu navoadele noastre!", a afirmat presedintele Nazar Simion.

El a mai spus ca din discursurile autoritatilor din ultimii ani pe tema interzicerii pescuitului industrial a inteles ca notiunile de pescuit industrial si pescuit comercial se confunda. "Autoritatile vorbesc, cred eu, despre pescuitul comercial, despre ceea ce facem noi de cand suntem aici, pe malul lacului. Interzicerea pescuitului in Delta este o masura propusa de Liviu Mihaiu, dar isi bat joc de noi", a precizat presedintele asociatiei Razim-Sinoe.

Masura de interzicere a pescuitului industrial in Delta Dunarii a fost anuntata inca din vara anului 2007 de fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, ulterior, ea devenind una dintre temele dezbatute in timpul seminariilor organizate de asociatia Salvati Dunarea si Delta, al carei presedinte de onoare a fost jurnalistul Liviu Mihaiu, guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in perioada septembrie 2008-februarie 2009.

Dupa declaratiile facute de fostul premier in iunie 2007, in judetul Tulcea, pescarii care isi desfasoara activitatea pe lacul Razelm-Sinoe au amenintat ca vor organiza proteste la Bucuresti daca se va interzice pescuitul industrial in delta.

In urma seminariilor organizate de asociatia Salvati Dunarea si Delta, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Gheorghe Stefan, a declarat ca autoritatile nu sunt pregatite pentru a interzice pescuitul industrial in delta si ca "trebuie sa luam alte masuri astfel incat oamenii sa aiba alternative pentru obtinerea unui venit".

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, vineri, la Constanta, ca in doua-trei saptamani va fi emisa o ordonanta de guvern prin care va fi interzis pescuitul industrial in Delta Dunarii, el mentionand ca are "un gentleman-agreement cu ministrul Agriculturii, prin care nu se va mai putea pescui industrial in Rezervatie".

Potrivit cercetatorului Vasile Otel din cadrul Institutului National de Cercetare Delta Dunarii la circa 23% din numarul total al speciilor semnalate in apele Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se practica pescuitul industrial, datorita abundentei acestora si a valorii lor alimentare. O parte dintre uneltele folosite la pescuitul industrial care se practica in Dunare, lacurile si canalele din Delta, complexul lagunar Razelm-Sinoe si in Marea Neagra sunt interzise de legile in vigoare.

spot_img

Ultimele știri