Peste 60 de tari vor stinge luminile in 2009 pentru Ora Pamantului

71 de orase din 61 de tari, printre care si Romania, vor stinge luminile timp de o ora in ziua de 28 martie 2009, pentru celebra campanie Earth Hour (Ora Pamantului) initiata de organizatia WWF al carei scop este sa atraga atentia asupra fenomenului schimbarilor climatice, informeaza un comunicat WWF.

Initiativa stingerii luminilor, care a inceput in Sydney, in 2007, s-a raspandit tot mai mult in ultimii doi ani. Printre orasele care s-au inscris deja in campanie se numara Los Angeles, Las Vegas, Londra, Hong Kong, Sydney, Roma, Manila, Oslo, Cape Town, Warsaw, Lisabona, Singapore, Istanbul, Toronto, Dubai si Copenhaga.

Pe data de 28 martie 2008, la ora 20:30, unele dintre cele mai renumite cladiri din lume isi vor stinge luminile pentru a sprijini lupta de combatere a schimbarilor climatice. Printre acestea se numara Muzeul National al Fotbalului din Anglia, cel mai inalt hotel din lume, Burj Al Arab si cel mai mare turn de pe planeta, Turnul CN din Toronto.

“Cand liderii mondiali se vor intalni la Copenhaga in 2009 pentru a negocia un nou acord climatic, trebuie sa simta ca sunt sprijiniti de toata lumea”, a declarat Jim Leape, director general al WWF. “Earth Hour ofera o oportunitate oamenilor sa trimita un semnal puternic ca ei vor sa se ia masuri drastice de combatere a schimbarilor climatice”, a adaugat oficialul.

“2009 este anul in care decidem viitorul planetei noastre. Este anul in care lumea cade in final de acord asupra unui plan pentru reducerea masiva a emisiilor de dioxid de carbon de pe glob. Va fi momentul prielnic sa se faca investitii in noi metode de afaceri intr-o economie fara carbon”, a spus Andy Ridley, director executive al Earth Hour Global.

Cladirile sunt responsabile pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon. Potrivit cercetatorilor, aceste emisii vor ridica temperatura medie globala cu 1.4 pana la 4 grade Celsius in acest secol, aducand inundatii, foamete si amenintand vietile a milioane de oameni.

Anul acesta, pe 29 martie, peste 2 milioane de locuitori din Sydney au inchis lumina in casele lor, timp de o ora. 2100 de companii s-au implicat, stingand lumina in sediile lor si incurajandu-i pe angajati sa faca acelasi lucru. Si autoritatile locale au sustinut evenimentul si au oprit iluminarea unora dintre cele mai importante zone de atractie ale orasului, precum cladirea Operei sau Harbour Bridge.

spot_img

Ultimele știri