Peter Lengyel: Scandalul cu ursii nu este decat un lobby murdar al AGVPS

Scandalul ursilor turbati si agresivi din ultima perioada nu este decat o campanie de lobby a Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), care urmareste astfel sporirea cotei de ursi impuscati in fiecare an, intrucat acestia aduc venituri de milioane de euro, a declarat biologul Peter Lengyel biolog, expert in conservarea biodiversitatii, membru al Asociatiei "Valea Verde", secretar stiintific la ONG UNESCO Pro Natura si membru al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

“Ursii au fost dintotdeauna cum sunt si acum. Diferenta este facuta de o campanie de lobby in presa a reprezentantilor AGVPS, care urmaresc inocularea ideii ca ar fi prea multi ursi in Romania. Ursii nu sunt mai agresivi decat in trecut, iar vanatorii ii atrag catre orase pentru a avea motiv sa-I impuste. Vanatul unui singur urs poate depasi 10.000 de euro”, a explicat expertul in biodiversitate, invitat intr-o emisiune la Radio Guerrilla.

In Europa s-a decimat populatia de ursi

El a aratat ca institutia care gestioneaza vanatul in Romania incurajeaza scoaterea animelelor din mediul lor natural, marind astfel cota anuala pentru impuscat, sporindu-si astfel considerabil veniturile.

Lengyel a spus ca vanatorii straini prefera tara noastra pentru a decima populatia de animale, intrucat in tarile europene dezvoltate nu mai exista animale salbatice mari, fiind decimate in trecut sub un sistem de gestionare al fondului de vanatoare similar cu cel care se practica in prezent in tara noastra.

“Imi pare ca ursul doar a ranit braconierul”

Biologul a lasat sa se inteleaga ca in aceste conditii, termenul de vanator si braconier reprezinta doar o chestiune de nuanta.

“Niste braconieri au fost raniti de un urs, iar acum, vanatorii se folosesc de acest lucru pentru a primi cote suplimentare de vanatoare. In ceea ce ma priveste, sincer, imi pare rau ca ursul doar l-a ranit, trebuia sa-l omoare”.

Animalele din Romania, haituite de dragul banilor

“S-a ajuns ca animalele salbatice sa nu mai aiba niciun coltisor in care sa traiasca in liniste, sunt haituite in mod constant doar de dragul unor bani. Si nu in ultimul rand este si vina presei, care nu selecteaza si discerne informatia in asa fel incat sa o prezinte in forma reala si corecta”, a mai spus biologul.

In ultimile saptamani, mass media din Romania a relatat pe larg subiecte legate de asa-zisa agresivitate a ursilor din padurile locale.

Andrei.Sfirloaga
14.00

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}

Controale constante pe fondurile de vanatoare

Luni, Ministerul Mediului si Padurilor a organizat o intalnire cu ONG-urile pentru protectia animalelor si asociatiile de vanatoare, pe tema gestionarii populatiei de ursi

Participantii la dezbateri au cazut de acord ca principalele probleme cu care se confrunta in gestionarea problemelor generate de ursi sunt reprezentate de patrunderea oamenilor in habitatul ursilor, furnizarea de hrana suplimentara in observatoare care se afla in apropierea zonelor locuite si scaderea cantitatii de hrana naturala prin recoltarea pentru activitati economice.

In urma discutiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat ca pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vanatoare si la ITRSV-uri, controale care sunt deja in derulare, si vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF si ONG-urile de mediu.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri