Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Exercitiu international de cooperare in cazul poluarii Dunarii

Un exercitiu international de cooperare in caz de poluare accidentala va avea loc joi la kilometrul fluvial 856 al Dunarii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, Ion Iovan.

Potrivit sursei citate, conform scenariului, la terminalul petrolier Prahovo, din Serbia, se va produce o avarie in urma careia circa 20 tone produse petroliere vor ajunge in Dunare, punand astfel in pericol calitatea apei fluviului, flora si fauna zonei.

"Exercitiul face parte din proiectul-pilot Italia-Romania-Bulgaria-Serbia denumit Managementul unei urgente transfrontaliere ca urmare a deversarii de substante periculoase in Dunare. Acesta se va desfasura sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, reunind circa 100 de participanti din cele patru state implicate in gestionarea situatiei respective", a declarat Iovan.

Noutatea acestui exercitiu consta in faptul ca scenariul dupa care se va actiona in combaterea efectelor "poluarii" nu este in totalitate cunoscut, actiunea desfasurandu-se in timp real, simultan, de tarile dunarene – Romania, Serbia si Bulgaria.

"Prin acest exercitiu se va evalua de catre arbitri si experti internationali din Uniunea Europeana capacitatea de reactie, modul de actiune, gradul de dotare cu mijloace, echipamente si utilaje necesare interventiilor in cazul unei poluari industriale transfrontaliere", a precizat Iovan.

Din Romania vor participa la acest exercitiu international echipe de interventie de la Directia Ape Jiu si Craiova, Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti, Inspectoratul Judetean al politiei de Frontiera Mehedinti, SC Hidroelectrica SA, Autoritatea Navala Romana – Capitania Zonala Drobeta-Turnu Severin, Consiliul Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti si ISU Mehedinti.

spot_img

Ultimele știri