Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fantanile publice inlocuiesc apa imbuteliata in Londra

Londra va avea in curand aparate pentru apa in statii de autobuze si gari, o incercare a autoritatilor de a reduce cantitatea de deseuri din plastic, informeaza The Guardian.

Capitala Marii Britanii ar putea urma in curand exemplul oraselului australian Bundanoon, care a interzis la sfarsitul lunii trecute apa imbuteliata. Din acest motiv, autoritatile au construit in oras fantani publice.

Initiativa primariei din Londra ar putea afecta industria de 1,5 miliarde de lire sterline a apei imbuteliate, pentru ca amprenta de carbon a producatorilor va fi din ce in ce mai greu de justificat. In plus, calitatea apei de la robinet se imbunatateste permanent in Londra.

Thames Water, cea mai mare companie privata de apa din Marea Britanie, va instala "fantanile". Doritorii isi vor putea reumple sticlele contra cost, iar toate incasarile vor fi donate grupului Waste Watch, ce militeaza pentru modificarea felului in care oamenii folosesc resursele.

Pentru inceput, aparatele Hydrachills vor fi instalate in doua statii de autobuz prin care trec anual 400.000 de vizitatori. In cazul in care proiectul va avea succes, el se va extinde in statiile de metrou si in garile din Londra inainte de Olimpiada din 2012.

Initiativa vine dupa ce, saptamana trecuta, autoritatile au inaugurat prima fantana construita in ultimii 30 de ani in Hyde Park. Potrivit explicatiilor primarului Boris Johnson, apa de la robinet este de 1.000 de ori mai ieftina decat cea imbuteliata. In plus, litrul de apa imbuteliata este mai scump in Londra decat cel de petrol.

Grupurile de mediu anunta ca imbutelierea apei necesita de 2.000 de ori mai multa energie decat productia celei de la robinet. Consumul de apa imbuteliata s-a dublat intre 1996 si 2006, dar de atunci a inceput sa scada.

Foto: The Guardian

spot_img

Ultimele știri