Fermierii, indemnati sa cultive rapita pentru biocombustibil

Fermierii din Transilvania sunt indemnati de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sa cultive rapita pentru uleiul acestei plante care poate fi folosit ca biocombustibil pentru diverse tipuri de masini, inlocuind motorina, informeaza Mediafax.

Directorul DADR Cluj, Ilarie Ivan, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca in Transilvania exista posibilitatea cultivarii rapitei pe suprafete intinse.

"Cultura de rapita trebuie sa devina prioritara in aceasta zona pentru obtinerea uleiului, care inlocuieste cu succes motorina, fiind unul dintre biocombustibilii cei mai folositi in lume. Conditiile pedoclimatice din zona noastra fac ca aceasta cultura sa fie pretabila si exista posibilitatea realizarii unei productii de trei-patru tone la hectar", a spus Ivan.

Potrivit acestuia, exista o circulara a Uniunii Europene care impune Romaniei ca, pana in 2011, 5,82% din consumul de motorina sa fie inlocuit cu cel de ulei de rapita.

"Exista un pachet care incurajeaza cultura rapitei, cu un credit in factori de productie. In plus fata de celelalte culturi, exista o prima de 60 de euro pentru cei care cultiva rapita, fiind considerata o planta energetica, in ideea inlocuirii combustibilului clasic, motorina", a explicat directorul DADR Cluj.

Acesta a anuntat ca uleiul de rapita va fi testat la un nou laborator de testare si certificare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili, care va fi infiintat in cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Bugetul proiectului este de aproape 9 milioane de lei, din care 5,8 milioane de lei provin din fonduri europene, iar restul de la Guvern.

De altfel, UTCN a derulat un parteneriat cu Regia Autonoma de Transport Urban Calatori Cluj-Napoca pentru folosirea experimentala a uleiului de rapita pe cateva autobuze de transport in comun.

Foto: webshots.com

spot_img

Ultimele știri