Franta si Brazilia prezinta „biblia climatului”

Franta si Brazilia au prezentat recent un document numit „biblia climatului” care cere natiunilor lumii, in special Statelor Unite si Chinei, sa dea dovada de ingaduinta la summitul ONU pentru clima din decembrie de la Copenhaga (COP15), potrivit cop15.dk.

Documentul face apel la tarile dezvoltate sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 80%, pana in 2050. Totodata cere si tarilor sarace sa caute o dezvoltare mai prietenoasa cu mediul si sa incerce treptat sa isi reduca emisiile pana in 2050, cu ajutor financiar „substantial” din partea natiunilor mai bogate.

„Publicam un document francez-brazilian deoarece Franta si Brazilia vor ca summitul de la Copenhaga sa fie un succes, nu o intelegere de reducere a tintelor”, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy. „Luptam pentru ca lumea sa isi asume responsabilitatea istorica”, a mai spus acesta.

Documentul a fost lansat dupa mai multe discutii intre Sarkozy si presedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva. „Documentul este mai mult decat o declaratie de intentie, este o biblie a climatului”, a declarat Lula da Silva. Cei doi au afirmat ca cei mai mai poluatori ai lumii, SUA si China trebuie sa dea dovada de mai mult curaj in acceptarea acordului de la Copenhaga.

Brazilia a promis saptamana trecuta ca isi va reduce emisiile sale de gaze cu efect de sera cu pana la 38,9%, in mare parte prin controlarea defrisarilor din Amazon. Ministrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo, a declarat ca Statele Unite sunt principalul obstacol in hotararea unui acord climatic ambitios la conferinta pentru clima de la Copenhaga.

Foto: eitb.com

spot_img

Ultimele știri