Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Garantii de stat pentru Rosia Montana

Proiectul Rosia Montana ar putea primi garantii de stat de aproximativ un miliard de euro. Cea mai mare garantie data de stat, comparabila cu programul prima casa. Adica, trei sferturi din cat ar trebui sa primeasca Romania din a treia transa de la FMI, informeaza Antena 1.

Dupa cativa ani de stat pe masa guvernantilor, fara un raspuns, proiectul Rosia Montana a fost inclus in programul de guvernare si propus in dezbaterea CSAT chiar de presedintele Traian Basescu. Mai mult, Executivul ia in calcul acordarea unor garantii de un miliard de euro.

„Am declarat deja ca nu voi aproba proiectul Rosia Montana decat daca sunt 100% convins ca acesta nu va provoca poluare in Romania. Trebuie sa stiti ca vorba de o problema tehnica si nu politica. A fost o decizie a Curtii de Apel care a oprit in faza respectiva in 2007 si investitorul a trebuit sa reia demersurile”, a declarat, pentru Green Report, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

„In momentul de fata exista un PUZ, este in analiza, si este reunita si o comisie mixta romano-ungara. In ceea ce priveste legislatia, pot sa va asigur ca aceasta este pusa la punct, in conformitate cu directivele Uniunii Europene”, a mai spus Borbely.

„Sunt convins ca impreuna cu toti cei care au preocupari cu domnul ministru Borbely vom gasi acele solutii de mediu care sa protejeze aceasta investitie, dar eu cred ca investitia trebuie demarata cat mai repede cu putinta ”, a declarat ministrul Economiei, Adrian Videanu.

Rosia Montana Gold Corporation a investit deja 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania, desi investitorul strain neaga ca ar fi in joc garamtii de la stat, mana intinsa de executiv vine la momentul oportun, mai ales ca a cam ramas fara bani pentru constructia minei.

Investitorul are planuri mari vrea sa extraga in jur de 250 de tone de aur de la Rosia Montana. Asta inseamna undeva la 20.000 de lingouri. Pretul suportat de natura este 40 de tone de cianura in fiecare zi. Mina de aur de la Rosia Montana ar putea aduce Romania pe primul loc in Europa ca producator de aur, ar oferi mii de locuri de munca romanilor si beneficii de 4 miliarde de dolari statului, asta dupa socotelile companiei. Insa, dupa socotelile unor analisti Romania s-ar supune unor riscuri uriase de mediu si unor lungi procese in instanta.

Foto: romanialibera.ro

spot_img

Ultimele știri