Greenpeace da in judecata E.ON pentru centralele nucleare

Greenpeace ameninta sa dea in judecata E.ON si alte companii de energie nucleara pentru planurile de a construi noi reactoare inainte de a obtine aprobarile necesare, informeaza The Guardian.

Greenpeace s-a sesizat in urma raporturilor care arata ca E.ON va incepe in august constructia unor reactoare noi in Oldbury, Gloucestershire si ca EDF are planuri asemanatoare.

Un purtator de cuvant al Greenpeace a declarat ca avocatii organizatiei evalueaza situatia si ca pana acum nu a fost facuta vreo justificare finala si oficiala la nivel national cu privire la construirea mai multor centrale sau vreun studiu legat de designul reactorului.

Greenpeace a trimis o scrisoare guvernului britanic in care cere oprirea intentiilor E.ON si isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca lipsa tuturor studiilor si aprobarilor necesare ar putea afecta mediul.

Grupul a solicitat deja din partea guvernului o serie de consultari publice pe aceasta tema. Ministerele incearca sa grabeasca procesul de constructie a centralelor deoarece in 2015 Marea Britanie risca un impas energetic, dupa ce multe dintre centralele nucleare sau pe baza de carbune vor fi inchise. Companiile nucleare au declarat ca pot pune pe picioare o noua centrala pana in 2017, insa numai daca nu exista intarzieri de nici un fel.

Miscarea vine dupa ce Canada si-a amanat planurile de deschidere a unei noi centrale nucleare. De asemenea, in aceasta perioada, primul reactor nuclear construit in Europa de vest in ultimii 30 de ani a atras publicitate negativa deoarece unii politicieni au declarat ca are costuri foarte mari, ceea ce pune semne de intrebare asupra planurilor de constructie a unor centrale noi.

E.ON a negat ca s-ar grabi sa deschida centrala. „Nu vom face nimic serios pana cand nu primim unda verde din partea guvernului. Este vorba despre o predocumentatie seismica, sa vedem daca terenul este potrivit. Nu pregatim fundatia sau altceva de acest gen”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei.
 

spot_img

Ultimele știri